„Poslední rok svého života pobýval Vrchlický v Domažlicích  na pozvání svého přítele, trhanovského rodáka Josefa Thomayera. Zemřel zde 9. září 1912," připomněla Marie Hanáčíková z domažlického muzea. Ošetřujícími lékaři nemocného umělce byli  J. Pelnář a V. Krahulík. Intenzivně se o něj starala ošetřovatelka paní Dvořáková, jejímž pomocníkem bylo i zmíněné rozkládací polohovatelné křeslo. Vrchlického na něm vozila na krátké vyjížďky, často na něm sedával v podloubí domu č.p. 125 u Prunarů, kde mu profesor gymnázia Václav Fikejz propůjčil  svůj byt.

„V něm byla po smrti Vrchlického zřízena expozice, kde bylo vystaveno i toto křeslo," popsala Hanáčíková. Později se dostalo do majetku Muzea Chodska.

Křeslo pochází z druhé poloviny 19. století. Nedávno prošlo celkovou renovací v muzejní restaurátorské dílně Oldřicha Vejvody.

Je upomínkou na poslední, třetí Vrchlického pobyt v Domažlicích. „Pobýval zde už jako mladý chlapec v letech 1869 – 1872 se svými rodiči, kteří si pronajali kupecký krám v domě č. 46 na náměstí – tehdy ještě jako Emil Frída," uvedla Marie Hanáčíková. Na klatovském gymnáziu se seznámil a spřátelil s trhanovským rodákem Josefem Thomayerem.

Podruhé tu byl v roce 1908 na krátkém pobytu a na sklonku svého života se sem už těžce nemocen vrátil a pobýval zde od září 1911 do své smrti 9. září 1912.

Vrchlického křeslo je jedním z exponátů sezonní výstavy Navrácená krása aneb Co se skrývá v depozitáři. V Muzeu Chodska je otevřena denně od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin až do října.