JOSEF BABOR

Návštěvníci si mohou prohlédnout nejen autentické prostory bytu chodského národopisce, sběratele a muzikanta, ale i expozici zahrnující mj. artefakty chodského folklóru, podmalby na skle a třeba i historický nábytek i Galerii bratří Špillarů ve zcela nových prostorech.
Jak vznikala muzejní expozice
„Nejtěžší byl začátek, kdy jsme vymýšleli, jak expozici pojmout. Existují totiž dva tábory lidí. Jeden pojímá Jindřicha Jindřicha téměř ikonicky, mnozí na něj mají osobní a rodinné vzpomínky, je jim znám velice dobře, případně na jeho činnost navazují i ve své tvorbě. Na druhou stranu mladší generace o jeho životě a díle mnoho nevědí. Za hranicemi Domažlicka je téměř neznámý," uvedla při otevření muzea v minulém týdnu Kristýna Pinkrová, která se svými kolegy expozici přichystala.

„Chtěli jsme, aby byla všem těmto skupinám přístupná a byla srozumitelná," pokračovala Pinkrová.

Expozice je členěna do čtyřech větších celků. První z nich je úvodní místnost, kde jsou na panelech Jindřichova životopisná data, dá se tam zjistit, které osobnosti jej ovlivnili i další informace o jeho činnosti sběratelské, publikační a hudební.

„Největší část je věnována jeho činnosti sběratelské. Jde o fenomén, který jej přežil a který turisté na Chodsku vyhledávají. Popisuje tu část folklóru, která je dosud živá a pro současnost zajímavá," zmínila Pinkrová.

Jindřichovy sbírky čítají na devět tisíc předmětů.
„Snažili jsme se pro expozici vybrat ty, které symbolizují jeho národopisnou činnost. Jde tak o sbírky, které jsou věnované krojům, podmalbám na skle, keramice a třeba hudební činnosti. Velkou část sbírky tvoří i měšťanské předměty, část jich je umístěna v bytě. Tamní expozice je zachována v téměř původní podobě, navazuje na tu předchozí, která byla instalována v 70. letech," podotkla autorka.

Návštěvníci mají možnost si poslechnout část hudebního díla Jindřicha i jeho následovníků a posoudit tak, kam se folklór postupně posunuje.
„Poslední část jsme nazvali Chodsko, jak jsme si je vymysleli. Ta ukazuje, jak lidé na Jindřichovu činnost navazují až do současnosti," uzavřela Kristýna Pinkrová.
Galerie ve větším
Obsáhlejší prostory získala přestěhováním do zrenovovaného objektu v Husově ulici Galerie bratří Špillarů.

„Ta má v rámci Muzea Chodska mnohaletou tradici. V prostorách trhanovského zámku byla otevřena sezonní výstavní síň s tímto názvem již 10. května 1970. Expozice zdůrazňovala tvorbu Jaroslava Špillara, ale zastoupeny byly i práce Karla Špillara. Zcela pominuto bylo dílo Rudolfa Vojtěcha Špillara," připomíná vedoucí galerie Václav Sika.

Galerie se poté přestěhovala. V ulici Msgre B. Staška v Domažlicích fungovala od 15. dubna 1996. „Větší část výstavních prostor byla věnována dílu Jaroslava Špillara, menší tvorbě Karla Špillara, zároveň byl několika obrazy zastoupen i Rudolf Špillar. Většina děl byla zapůjčena ze Západočeské galerie v Plzni, několik obrazů i z Národní galerie v Praze. Všechna ostatní díla byla majetkem Muzea Chodska a Muzea Jindřicha Jindřicha. Zároveň jsme mohli začít s běžnou galerijní prací, tedy věnovat se vzdělávacím programům pro děti, tvůrčím dílnám a také přednáškám pro dospělé," připomněl Sika.

„Stěžejní zaměření každé galerijní práce je výstavní činnost. Od roku 1996 do ledna loňského roku bylo uspořádáno 114 výstav současného českého i německého umění, které jsem měnil ve dvouměsíčních intervalech," konstatoval vedoucí galerie.

„Výstavní sály jsou v novém objektu mnohem větší. Mohl jsem tak rozšířit část věnovanou obrazům Jaroslava Špillara o dva obrazy. Největší radost mám z toho, že bylo možné dát mnohem větší prostor tvorbě Karla Špillara. Mohl být vystaven rozměrný obraz Jaro a několik figurálních kompozic včetně jeho autoportrétu z roku 1932. Portrétem Jindřicha Jindřicha a Antala Staška je zastoupeno i dílo Rudolfa Vojtěcha Špillara," shrnul Sika.

V části galerie, kde se budou konat obměňované výstavy, si mohou nyní návštěvníci prohlédnout reprezentativní výstavu ze sbírek Muzea Chodska a Muzea Jindřicha Jindřicha.

„Vzhledem k tomu, že Muzeum Chodska vlastní sbírku čítající přibližně 1100 kusů obrazů a kolem tří tisíc nerámovaných grafických listů i kreseb a v Muzeu Jindřicha Jindřicha evidujeme přibližně devět set drobných obrázků různé kvality i výtvarné úrovně, byl výběr velice obtížný, protože jsem mohl vystavit pouze 38 obrazů," popsal Václav Sika a pokračoval: „Pominul jsem zcela podmalby na skle, jejichž reprezentační vzorek se nalézá ve stálé expozici. Jsou tak vystaveny obrazy figurálních kompozic Chodů a Chodek včetně svatby, krojovaných portrétů, i s náměty z běžného života na Chodsku od začátku do poloviny minulého století.

Ve druhé části jsou prezentovány odkazy k hudbě, Jindřichu Jindřichovi i starým sbírkám. Poslední sál je věnován městu Domažlice, krajině a také lidové architektuře chodských vesnic. Milovníci umění jistě ocení obrazy Františka Michla, Josefa Douby, Jana Šebka, Jaroslava Maška, Václava Malého i řady dalších umělců, kteří na Chodsku žili nebo sem zajížděli a tvořili zde svá umělecká díla," zve k návštěvě vedoucí galerie.