Mrákovský národopisný soubor se i letos ukázal jako dobrý hostitel, a to co se týče občerstvení i programu. „Vítám vás všechny u nás,“ promluvil k hostům jako první místní starosta Josef Janeček a popřál všem dobrou zábavu.

Na pódiu se pak ujal slova vedoucí souboru Josef Nejdl starší a společně s Janou Johánkovou postupně představovali účinkující.

„Říkal jsem Kamilovi Jindřichovi, že nemá cenu dělat hyjtu před a nebo po Chodských slavnostech. Dobře, že to nechali na stejný termín. Kdyby to změnili, na ´Chodský´ by jim pršelo,“ řekl nám předtím v zákulisí Nejdl starší.

Na pódiu se během hyjty vystřídali Mrákovští – od těch nejmenších, kteří ještě neumějí číst, až po ostřílené členy souboru. Kromě nich vystoupil dudák Jiří Sauer z Trhanova s dcerami, soubor ze Slovinska a mnozí další.

„V pátek jsem měl fofr. Slovinci měli přijet do Domažlic. Sháněl jsem je na autobusovém nádraží, potom jsem pro jistotu zajel i na to vlakové. Slovinci nikde! Nakonec volali od Draženova, kam je kdosi ´vtipný´ z Domažlic poslal,“ prozradil nám komplikovaný příjezd hostů Josef Nejdl ml.

O mrákovském svátku folkloru domácí národopisný soubor nezapomněl na své jubilanty.

Popřál jak 80leté tetě Krysáluc – Alžbětě Vondrašové, tak i o dvacet let mladší Marii Nejdlové. Slovy moderátora vyjádřil dík za vše, co pro soubor dělají.

Po ´zdravotní přestávce´ si jednu píseň na mrákovském pódiu zazpíval i František Danihelka, který žije v Praze. Přišel sice bez dud a o hůlčičce, ale Mrákovští vřele přivítali v minulosti nepostradatelného člena souboru a předali mu upomínku k šedesátinám.

„Moc vám všem děkuju. Vám (obrátil se k vedoucímu souboru), že jste mne pozvali, a taky vám, divákům, že jste neutekli. Chtěl bych se tu zase za rok s vámi vidět,“ uvedl Danihelka poté, co poděkoval za přání k jubileu.

Mrákovská hyjta se svým programem, který je každoročně obnovován a uvádí jak oblíbené, tak i takřka zapomenuté chodské písně, sklidila i letos u diváků velký ohlas.

Důkazem toho, že Mrákovští myslí na budoucnost, je nová chodská dudácká muzika Bulácí s kapelníkem Danielem Dřímalem.