V pozdním odpoledni každé pondělí ožívá vestibul v přízemí Základní školy Mrákov. Jako první do něj míří i chlapci a děvčata, které školní docházka teprve čeká. Přípravka Chodského souboru Mrákov, která užívá jméno Mráček, zde má své pravidelné zkoušky.

„Od pěti hodin chodí mladší děti od pěti do devíti let, o hodinu později jejich starší kamarádi,“ vysvětluje mrákovská Marie Johánková, která má drobotinu z Mráčku na starosti. A protože sama by malé Chody, kteří jsou velice temperamentní a neposední, těžko zvládala, pomáhají jí Anna Bayerová z Mrákova a Jitka Růžková ze sousedního Starého Klíčova.

Při zkoušce těch menších se až člověku zdá, že z toho, co na chodbě školy nacvičí, nemůže na pódiu nic být.

„Zdání někdy klame,“ směje se Johánková. „Mám tu zkušenost, že když děti vyjdou na pódium, všechno se změní. Snaží se, aby neudělaly chybu, chtějí se vytáhnout nejen před kamarády, ale i před rodiči a dalšími diváky,“ vysvětluje vedoucí Mráčku.

Ten má od loňského roku vlastní dudáckou muziku, která děti doprovází. Vybrali ji pro Mráček učitelé ZUŠ Domažlice Josefové Kuneš a Stočes, do plné spokojenosti však chybí houslista a basista, které si Mráček zatím půjčuje.

„Její muzikanti se tady scházejí v sobotu a zkouší s nimi kapelník naší další mrákovské dudácké muziky Bulácí – Daniel Dřímal,“ upřesňuje Bayerová.

Mezi zkoušením tanečních kroků se dozvídáme, že do Mráčku chodí padesátka dětí, z nichž některým ještě nebylo pět let. „V roce 2011 jsme měli 16 vystoupení. Tradičně začínáme na Chodském bále u nás ve Starém Klíčově. V únoru byla pětadvacítka zástupců Mráčku včetně muziky na Pošumavském věnečku v Praze a každoročně v březnu se pěvecky nadané děti účastní Lidové písně v Rokycanech,“ říká Růžková.

Loni v květnu zpíval Mráček na setkání seniorů ve St. Klíčově, na srazu rodáků v Mrákově a dále například také v Klatovech. Nesměl chybět na Dětském chodském bálu v Domažlicích a při padesátinách mrákovského souboru. Absolvoval i šestici Vánočních koncertů.

Měsíc duben prý je tradičně věnován přehlídce dětských souborů v Hrádku u Rokycan a také Festiválku, který pořádá ředitelka ZUŠ Domažlice Jiřina Holoubková pro děti z Chodska.

„Letos se koná 22. dubna v Postřekově a nacvičujeme, abychom se tam ukázali v co nejlepším světle,“ říká Johánková s tím, že mezi tradičními vystoupeními Mráčku nechybějí v srpnu Mrákovská hyjta a Chodské slavnosti v Domažlicích.

V červnu čeká na děti z Mráčku dětský festiválek Strakonický dudák, a tak pilně cvičí, aby si ani ve Strakonicích neudělaly ostudu.

„Baví nás to, jinak bychom sem nechodily,“ říkají různými slovy stejného významu členové Mráčku, kteří se navzdory názvu souboru kupodivu nijak nápadně nemračí.