Kolik odhadem půjčíte za rok knih?
Za rok 2012 jsme půjčili kolem 110 100 knih a v roce 2013 jsme půjčili o pět tisíc méně.

Kolik máte zaměstnanců?
Celkem máme dvanáct zaměstnanců a z toho dva na poloviční úvazek. Zaměstnanci se dělí na technické a odborné. Techničtí jsou tu vlastně čtyři a zbytek jsou odborní specialisté v různých oborech.

Kolik knih máte k dispozici?
Celkově máme 109 000 knih. Přímo v knihovně je 45 000 kusů ve volném výběru a dalších 64 000 je ve skladě, zhruba 200 metrů od knihovny. Jsou tam starší kusy nebo méně půjčované knihy. Knihy ze skladu jsou k dispozici na vyžádání do druhého dne.

Jak často knihy nakupujete a kolik za ně utratíte?
Kupujeme knihy průběžně a velký nákup děláme třikrát do roka. Rozpočet činní 600 000 korun za rok. Většinou nakupujeme v domažlickém knihkupectví nebo na internetu. Nepůjčujeme knihy jenom naší knihovny. Vedeme takzvanou meziknihovní výpůjční službu.

Jak je to s nevrácenými knížkami a jaké hrozí poplatky?
Děláme revizi jednou za pět let, a tak zjišťujeme, kolik nám jich chybí. Poplatky udělujeme až po překročení lhůty vrácení knihy. Nejnižší poplatek činí pět korun a nejvyšší činí 100 korun. Určuje se podle doby nevrácení.

Kolik duplikátů máte u každých knih?
Je to různé, pro naučnou máme po jednom exempláři, bestsellery po dvou exemplářích a jiné třeba i víc. Nejvíc exemplářů máme u knihy Manon Lescaut – patnáct. Jinak jsou většinou po dvou.

Které jsou nejvíce půjčované knihy?
Mimo povinné četby se nejvíce půjčují detektivky, thrillery, různé upíří ságy a červená knihovna.

Nejčastěji půjčované knihy v roce 2013:

Revizor – Nikolaj Gogol (61x)
Lakomec – Moliére (49x)
Pletky s osudem – Simona Monyová (48x)
Dekameron – Giovanni Boccaccio (36x)
R.U.R. – Karel Čapek (32x)
Chrám Matky Boží v Paříži – Viktor Hugo (29x)
Padesát odstínů temnoty – E. L. James (29x)
Panenky z ráje – Barbara Wood (29x)
Sluha dvou pánů – Carlo Goldoni (28x)
Pod Jižním křížem – Barbara Bickmore (27x)

Vedete nějakou databázi knih? Jaké služby poskytujete na internetu?

Ano, vedeme přírůstkový seznam, tam se zapisují všechny knihy, které jsou v knihovně. Na webových stránkách je též online katalog knih a vyhledávač, zda je kniha přístupná čtenářům. Dříve se psalo na kartičky, dnes už je vše v elektronické podobě.

Mají vliv určitá období na půjčování knih?
Určitě před létem, kdy se jezdí na dovolené, zaznamenáváme nárůst výpůjček, aby měli čtenáři do zásoby knihy. Také po prázdninách, kdy se studenti vracejí do škol, půjčují si hodně povinné četby k maturitě. Naopak nejméně se půjčují knihy v dětském oddělení na prázdniny, kdy mají děti jiné aktivity.

Jak to chodí v čítárně?
Do čítárny může chodit kdokoliv zdarma. Je zde k dispozici 60 titulů časopisu. K dispozici jsou aktuální i předešlá čísla. Máme zde i lokální zpravodaje jako Domažlický deník.

Zaznamenali jste při zvyšování cen knih vyšší počet návštěvníků?
Není to tak, máme standardní počet čtenářů. Zatím ani nezvyšujeme čtenářům poplatky, protože pořád to bereme tak, že jsme služba veřejnosti.

Jak vidíte budoucnost knihovny?
Já to vidím optimisticky. Knihovna už není jenom o půjčování knížek, ale také poskytujeme informace obecně. Máme přístup k internetu, vyhledáme informace a v tom vidíme funkci knihovny do budoucna. Pořádáme různé besedy a podobně.

Plánuje se nějaká přestavba?
„Město teď rekonstruuje bývalou budovu pivovaru, ve které plánuje udělat domažlické kulturní centrum. Počítá se s tím, že by se měla přesunout i knihovna. Pro nás by to byla výhoda, protože bychom měli větší a přehlednější prostory. Je to otázka dvou až čtyř let a taky peněz.

Autorky: Monika Steinbergerová, Dangová Van Anh