„Turistické známky sbíráme už šest let. Odstartoval to vlastně náš syn. Vyrazili jsme si tenkrát na Výhledy a on si chtěl něco koupit. Vybral si turistickou známku. Ta byla první a odstartovala naši sběratelskou vášeň," říká s úsměvem Jan Fait.

Během šesti let navštívili Faitovi tisíc míst a stejný počet čítá i jejich sbírka, v níž jsou turistické známky jak z České republiky, tak i ze zahraničí, například Anglie, Německa i Ameriky.

„Pokud známku neseženeme na místě, je možné si ji nechat poslat dodatečně, ale je nutné doložit fotografiemi, že tam člověk skutečně byl," pokračuje Fait.

Letošní dovolená Faitových bude opět ve znamení získávání nových exponátů.
„V okolí už je máme vysbírané, takže jednodenní výlety se plánují těžko. Známky sbíráme tedy hlavně o dovolené. Za 14 dní najezdíme i dva a půl tisíce kilometrů. Letos se vydáme do Chrudimi, Jedovnice, kde strávíme tak týden, a pak vyrazíme do jižních Čech a na jižní Moravu."
Ačkoliv je taková dovolená pro mnoho lidí nepředstavitelná, Faitovi si libují.

„Nebaví nás ležet na pláži u moře, my raději lezeme po rozhlednách a poznáváme spousty nová místa."
Získané známky neschovávají Faitovi do krabice, ale mají je podle čísel pověšené na zdech v chodbě.

„Nejhorší bylo, když jsem maloval, protože jsou očíslované a já nechtěl, aby se mi popletly. Musel jsem je navléci na provázky a pak je zas podle čísel věšet na hřebíčky. To byla tedy hrozná práce," dodává se smíchem Fait.