Brožurka s přehledem akcí je obsáhlejší než loni. Mohou se lidé v létě těšit na větší počet akcí?
Je tomu tak. V letošním roce se nám naskytla možnost spolupracovat na nových projektech, jakými jsou například Česko-bavorský rockový most či Česko-bavorská bluesová noc. V případě „rockových mostů“ se jedná o zrcadlový projekt, ve dvou po sobě jdoucích dnech proběhnou stejné koncerty u nás v Domažlicích a u partnera projektu, kterým je Centrum Bavaria-Bohemia v bavorském Schönsee. Rozšířili jsme také řadu koncertů v cyklu Hudba v klášteře, například o večer s písničkami a interprety divadla Semafor.
Česko-bavorský rockový most, Chodská dudácká dílna i jiné akce jsou novinkami v programu. Rodí se tak nové tradice?
Ono je těžké přicházet každý rok s nějakými zásadními novinkami, ale jsme rádi, když nějaká nová inspirace přijde. Snažíme se o to, aby město v létě ožilo a s ním různá prostranství a zákoutí v centru Domažlic. Musíme brát také zřetel na finanční stránku naší činnosti a uvědomujeme si, že si lidé pečlivě vybírají, na jakou akci přijdou, a že nebudou vydávat své finance za vstupné u všech akcí, které pořádáme, i když právě v létě je jich docela dost právě bez vybírání vstupného. Naši činnost finančně zaštiťuje v první řadě město Domažlice, vedle toho se snažíme získat prostředky i z jiných zdrojů, kterými jsou Plzeňský kraj, Ministerstvo kultury nebo Nadace ČHF . V této chvíli máme potvrzenou informaci, že byly schváleny naše dva projekty v rámci Dispozičního fondu ČR-Svobodný stát Bavorsko (finance EU), dotaci jsme získali na Sochařské sympozium a festival Hudba pod hradem a na Chodské slavnosti – Vavřineckou pouť. Důležitá je pro nás také hlubší spolupráce se státní agenturou Czechtourism, v rámci níž máme přislíbenu ještě větší propagaci a celostátní zviditelnění Chodských slavností.
Pozoruji, že akce, s kterými jste začali v minulých letech (Přivítejte prázdniny, Hudba v klášteře, BJF, sochařské sympozium , klarinetové kurzy, Filmák…), se v programu zabydlely a zkoušíte k nim přidávat další typy programů. Chybí některé programy z minulých let, které by se neosvědčily?
Ano, z mnoha letních akcí, se kterými jsme před několika lety začali, se stala dobrá tradice, to nás samozřejmě těší. U některých akcí je to ale s návštěvností obtížné – nikdy předem nemůžeme odhadnout, kolik diváků přijde. U letních akcích ještě navíc hraje velkou roli počasí. Snažíme se oslovovat co nejširší spektrum divácké obce, je nám ale jasné, že ne každý si najde úplně podle svého gusta. Budeme ale rádi za náměty. V letních měsících bývá menší návštěvnost na koncertech klasické hudby, zaznamenali jsme jej například při varhanních koncertech, které jsme pořádali v minulých letech. A pro mě osobně je velkým zklamáním ne příliš dobrá návštěvnost nedávného koncertu Plzeňské filharmonie. Pro domažlické publikum jsou její koncerty šancí slyšet světový repertoár v podání symfonického tělesa, jehož koncert by zde měl být svátkem. Budeme doufat, že se v tomto směru situace zlepší.
Z desítek akcí je asi těžké vybrat tři, čtyři, na které byste rád diváky speciálně pozval.
To ano, nerad bych nějaké upřednostňoval a jiné odsunul do pozadí. Já osobně budu s velkým napětím sledovat průběh sochařského sympozia – v letošním roce bude materiálem kámen – žula, což bude v rámci tradice sympozií v Domažlicích premiéra. Vůdčí osobností akce je v Domažlicích již dobře známý Václav Fiala, další sochaři budou z Česka, Bavorska a Rakouska. Festival Hudba pod hradem uvede legendy české hudby – Zuzanu Michnovou a Marsyas, Roberta Křesťana a mnoho dalších zajímavých kapel a uskupení. Jsem rád, že i v letošním programu nebude chybět Bohemia JazzFest, který 14.července navštíví opět i naše město. Program u nás bude letos zaměřen především na jazzové zpěváky a věřím, že publikum určitě osloví.
Od kdy a kde bude k sehnání brožura Kulturní léto 2011?
Brožura je již vytištěna, jako v loňském roce ji v rekordním čase zvládla vydat Tiskárna MKS. Distribuce po Plzeňském kraji a Bavorsku v těchto dnech probíhá. Jako obvykle je k dostání zdarma a obsahuje všechny akce, které od června do září buď pořádáme, nebo při jejichž organizaci spolupracujeme. Měla by se dostat do všech informačních center na našem okrese a mnoha institucí ve městě.