O výstavbě tohoto kulturního zařízení se jednalo už v šedesátých letech minulého století. S přípravnou fází samotné stavby se začalo v prosinci roku 1973, zahájení zemních prací se však uskutečnilo až v roce 1975.

Náklady na stavbu se vyšplhaly téměř na 12 milionů korun československých. Hrubá stavba byla hotova v roce 1977 a úplného dokončení se dočkala v roce 1979. 7. května toho roku byl Kulturní dům v Holýšově také slavnostně otevřen.

Využití

V holýšovském kulturním domě se dnes hojně pořádají všelijaké plesy, zábavy, divadelní představení, vystoupení hudebních skupin, herců a umělců, taneční kurzy. Jeden z největších sálů v západních Čechách využívá základní škola, mateřská škola, základní umělecká škola a další organizace a spolky pro své výstavy. V klubovnách se pořádají kreativní ruční kurzy, porady, konference, předávání ocenění, rodinné oslavy a svatby, aerobní cvičení a další. Část balkonu slouží jako knihovna a sídlí zde i Městské kulturní a informační středisko.

Zařízení

Kulturní dům má několik částí – společenskou část se vstupní halou s pokladnou, šatnou a sociálním zařízením, společenským sálem s 390 místy a přísálím s 60 místy, estrádním jevištěm s příslušenstvím (šatny, kancelář, společenská místnost, sociální zařízení) a restaurační část se vstupní halou s návazností na výčep a sociální zařízení, restaurací pro 80 hostů a kuchyní s příslušenstvím. V patře se pak nachází hala, šest kluboven se 188 místy, kanceláře, přípravny, kabinety, sklad inventáře, fotokomora, sociální zařízení a bytové jednotky.

Oslavy 30. výročí

U příležitosti oslav 30. výročí otevření Kulturního domu uspořádalo Městské kulturní a informační středisko Holýšov spolu se Skupinou historického šermu Kargen Staňkov historický podvečer. V sobotu druhého května mohou všichni zájemci shlédnout na parkovišti za Kulturním domem ukázku historického oblékání a zbraní od 17.30 hodin, od 18 hodin bude následovat scénka z období gotiky – „Verbování“ a od 19 hodin zakončí historická vystoupení ohňová show.

Od 20 hodin pak bude v kulturním domě k tanci a poslechu vyhrávat Holýšovská trojka. Občerstvení je zajištěno.