Oblíbená česká pop-punková kapela Rybičky 48 zahraje dnes večer v rockovém klubu Death Magnetic v Domažlicích. Společně s ní vystoupí kapela Kohout plaší smrt. Klub je otevřen od 18 hodin, vstupné 150 korun. Rybičky 48 v Domažlicích vystoupí v rámci turné ke svým jubilejním desátým narozeninám. Při této příležitosti si s námi povídal zpěvák Kuba Ryba.

Co vás na hraní kromě radosti z muziky nejvíc baví? Peníze, sláva, chlastání nebo balení holek?
Hlavně ta atmosféra. To, že někoho pobavíš, něco mu předáš a oni zase tobě. Peníze jsou pomíjivý, balení holek na koncertech už mám za sebou a chlast je fajn, když je nálada.

Slavíte desáté výročí. Změnili jste se za tu dobu nějak nebo jste pořád ty stejný Rybičky?
Já myslím, že jsme se určitě změnili. Kdo by se za deset let nezměnil. Co se kapely týče, tak si podle mě ještě víc rozumíme – pánové dospívají až později, takže myslím, že se nám celkem daří odstraňovat vlastní ega a víc pochopit toho druhýho. Jsme taky víc profi…pijeme sice pořád, ale tak, abychom to na pódiu zvládli. Pamatuju si mraky koncertů, když jsme začínali a nebyli jsme schopní na pódiu ani stát.

Měli jste nějaké iluze o hudební branži, které se vám během těch deseti let rozpadly?
Ano, měl jsem tu iluzi, že se v šoubizu mají všichni rádi a lákalo mě to krásný pozlátko. Pak zjistíš, že je všechno jinak. Nebudu kazit iluze těm, kteří je ještě mají. Ale je pravdou, že tam pár opravdových kamarádů mám. Ale asi by na jejich spočítání stačily prsty na rukou.

Jak se vám v současnosti daří?
Já myslím, že dobře. Momentálně slavíme deset let, což je pro mě neskutečný a skvělý. Měli jsme za sebou jednu z nejlepších festivalových sezon a chystáme se na podzimní šňůru a pak dva měsíce zimních prázdnin. Takže paráda.

V sobotu budete hrát v Domažlicích, co návštěvníkům předvedete?
Před námi zahraje písničkář Pekař, což je náš dlouholetej kamarád, a momentálně bodoval na rádiích Kiss s písničkou Chorvatsko. Potom zahrajeme hodinu a čtvrt set písniček, který si fanoušci právě odhlasovávají na netu a nakonec rockotéka s Kaťata bro, což je takovej můj sranda projekt s Pekařem. A hlavně budeme každej koncert s fanouškama slavit těch deset let. Moc se na to těším. Máme s sebou svítící stěnu, na kterou  chystáme speciální projekci.

Kdy a proč jste začali hrát?
S Rybičkama jsme měli první koncert po čtrnáctidenním zkoušení, a sice 22. listopadu 2002. Tenkrát jsme vystoupili na narozkách naší kamarádky. Lidem se to líbilo, tak jsme v tom pokračovali. Jinak já sám jsem začal hrát proto, že jsem chtěl bejt slavnej a mít prachy a spoustu holek. Takhle jsem o tom ve čtrnácti letech přemýšlel.

Jak jste přišli na název Rybičky 48?
Původně jsme byli Banánový rybičky, ale pak jsme si název museli změnit kvůli stejnojmennému pořadu. Rybičky jsme zůstali a 48 je tajnější  než atentát na Kennedyho.

To, co hrajete, je označováno jako pop-punk. V čem jste punkoví a v čem popoví?
Já moc nemám rád škatulkování, tak bych řekl, že hrajeme hlavně česky zpívaný písničky. Pro mě je punk to, že si dělám, co chci a živím se tím, co mě baví. A nejde jenom o muziku. Vždycky jsem si dělal, co jsem chtěl. Pop u nás znamená, že se neštítíme televizí a komerčnosti. Spojení pop punk by mohlo například být to, že si drahou růžovou lesklou rtěnku strčím do pr…le.

Nutíte se do tvoření nových věcí, nebo to přichází samo?
Asi jako každej hudebník. Někdy je období, že máš pocit, že už tě v životě nic nenapadne, a někdy to chodí tak, že nestačíš zapisovat.

S kým byste si chtěli zahrát?
S The Offspring už jsme si zahráli, tak ještě s Blink 182 a Green day. Pak už nepotřebuju hrát s nikým.

Máte nějaké veselé či špatné zkušenosti s šílenými fanoušky nebo fanynkami?
Takový ty klasiky – jedna dělala, že je těhotná…, další mi psala, že když se s ní nevyspím, tak nahlásí, že jsem ji znásilnil, a tak dále. A ty hezký momenty jsou na každým koncertě… Stačí to, že už tam prostě jsou.

Výherci vstupenek

Pro čtenáře Domažlického deníku jsme připravili soutěž o čtyři volné vstupenky na sobotní koncert v rockovém klubu Death Magnetic v Domažlicích. Stačilo správně odpovědět, že původní název kapely Rybičky 48 byl Banánové rybičky. O jeden volný vstup se před začátkem koncertu mohou přihlásit vylosovaní výherci: Michaela Bláhová z Poběžovic, Marie Mrázová z Nové Vsi, Andrea Pelnářová z Domažlic a František Kopecký z Luženic.