Na náměstí na knížete čekaly desítky lidí včetně místostarosty města Stanislava Antoše, který jeho výsost jaksepatří přivítal.
„Vítej, vévodo České země. Vítej v Domažlicích, které před 750 lety založil tvůj nástupce Přemysl Otakar II. Jsme rádi, že jsi k nám po letech zavítal a přijmi ve jménu svých měšťanů med, který je symbolem pracovitosti a píle našeho lidu. Ty nejsi jen patronem jezdců, ale také sládků. Prosíme tě proto, až se vrátíš nahoru k našemu nebeskému otci, přimluv se za nás, ať se nám za tři roky povede dokončit rekonstrukci pivovaru, abychom zase mohli vařit domažlické pivo."

Všichni přítomní pak vévodovi provolali třikrát sláva.
Poté se slova ujal milavečský farář František Kaplánek, který požehnal všem koním.

Mezi osmaosmdesáti jezdci, kteří knížete doprovázeli, byl i osmdesátiletý Václav Háček z Blovic, který byl nejstarší účastník svatováclavské jízdy.

„Na koni jezdím už odmalička a už ani nedokážu spočítat, kolika Svatováclavských jízd jsem se zúčastnil," řekl.

Nejmladší účastnicí byla vnučka Václava Háčka, pětiletá Sára. I ona jela v sedle z Mrákova, odkud letos svatováclavská jízda vyrazila.

Patnáctý ročník Svatováclavské jízdy pořádalo město Domažlice, obec Mrákov, MKS Domažlice a především Dobrovolné sdružení chovatelů a přátel koní Domažlicka a Klatovska.