„K Chodsku mám velký vztah," říká mladá muzikantka, která tento měsíc uspěla v Mikulově v celostátním kole soutěže ve hře na dudy. Ve své kategorii soupeřila se sedmi dalšími dudáky ze Strakonic, Brna či Prahy a získala první místo.

„Byla to první větší soutěž, kterou jsem vyhrála, ale jinak jsem například byla letos druhá i v krajském kole soutěže ve zpěvu," podotýká Černá, která k prvnímu místu v Mikulově získala ještě navíc cenu poroty za svůj přesvědčivý projev.

Hře na dudy se věnuje od svých deseti let.

„Přivedla mě k tomu moje mamka. Já jsem chtěla hrát na housle, ale ona mě přemluvila, abych hrála raději na dudy. Ten nástroj se jí prostě hodně líbil, je lehčí než housle, no a přece jenom jsme na Chodsku…," vysvětluje. Ze začátku však s nástrojem nějakou dobu bojovala.

„Vůbec mi to nešlo," přiznává. „Musela jsem nejdřív hrát dva roky na flétničku, abych rozpohybovala prsty, poté jsem se musela naučit správně měchovat, aby mi vůbec šlo hrát. Zhruba od druhého ročníku jsem se pak začala zlepšovat. Nejtěžší bylo ze začátku právě to měchování, náročné bylo také zakomponovat do hry zpěv – zpívat a zároveň hrát druhý hlas na dudy."

Anna hraje na klavír, zpívá, účinkuje v dětském pěveckém sboru Duha a vystupuje s Chasnickou dudáckou muzikou. Chystá se studovat cestovní ruch na obchodní akademii v Praze. V budoucnu by se chtěla zkusit živit zpěvem.

„Uvažuji o kariéře zpěvačky, ale rozhodně to neznamená, že bych chtěla dudy pověsit na hřebík," dodala na závěr.