Zvuk promítaček utichl, herci a filmaři se vrátili do svých domovů, pátý ročník Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež Juniorfest skončil. Pořadatelé bilancují a začínají plánovat, jaké hvězdy pozvou do Horšovského Týna příští rok.

„Každý rok se najde alespoň jedna doprovodná akce, která je slabinou festivalu. Vždy čekáme 150 až 200 lidí a nakonec již nepřijde ani osmdesát. Letos se nám poprvé podařilo to, že jsme měli úspěch se všemi akcemi. Bylo nabito a často již předem vyprodáno," pochvaluje si programový ředitel Juniorfestu Michal Šašek. Na Juniorfest, pořádaný kromě Horšovského Týna i v Plni a Dobřanech, přišlo jedenáct tisíc lidí. Je to o tisícovku více než vloni a návštěvnost každoročně stoupá.

Největší zájem byl letos o setkání herců a tvůrců pohádky S čerty nejsou žerty podpořené i výstavou kostýmů a rekvizit z tohoto filmu.

„Zároveň jsme zjistili, že co se týče projekcí, vedou u diváků zcela jednoznačně české filmy. Ty jediné mají vždy nabito," poznamenal Michal Šašek.

Pořadatelé již začínají přemýšlet o dramaturgii příštího, šestého ročníku.

„Ředitelka festivalu Judita Soukupová by si chtěla splnit sen a uspořádat setkání herců z pořadu Malý televizní kabaret – Jitky Molavcové, Josefa Dvořáka, Ladislava Gerendáše, Ondřeje Havelky a dalších," zmínil Šašek. „A pokud by se jednání vydařila, rádi bychom také dali dohromady setkání herců a tvůrců oblíbeného seriálu Bylo nás pět,"dodal.

Horšovskotýnský zámek navíc jedná o uspořádání výstavy kostýmů a rekvizit z Cirkusu Humberto, i setkání k tomuto českému seriálu tedy připadá v úvahu.