Zatímco řada žen před Velikonocemi doslova kmitá, aby svůj příbytek připravila na svátky jara, Jiřinu Lacinovou (68) zaměstnává stále ještě zdobení vajec pro ostatní.

„Je to divný, že ještě dělám, ale asi jsem se flákala přes rok,“ vysvětlila nám v týdnu s úsměvem Lacinová a pokračovala: „Maluji denně a stejně nestíhám. Mám hotové chodské straky i kraslice s chodským motivem, co je na keramice, ale letošní hit sezony – jednobarevná vajíčka zdobená voskem dělám stále, je o ně velký zájem. Jezdím s nimi do Klenčí na Starou poštu, tam se předvádějí dětem tradiční chodská řemesla. Aby dětičky mohly nějaké přivézt domů a nedaly za to všechny peníze, tak jsem vymyslela tahle a ta teď frčí.“

Letos prý začal být zájem o vajíčka poměrně dlouho, největší až asi před třemi týdny. Paní Lacinová má tu výhodu, že jejím koníčkem žije i manžel. Pomáhá jí s podkladní barvou vajíček a zatím ho to ještě neomrzelo.

„Běžně při zdobení používám dvanáct barev, tahle jednoduchá pro děti zůstanou jen bíle zdobená. Na zelený podklad těžko volíte barvu, na žlutém by třeba při použití červené vypadalo vajíčko ´divo᠆ké´, zatímco s bílou vypadá decentně,“ říká s tím, že nejvíce se jí líbí vajíčka bordová.

Zatímco ´výzdoba´ chodské straky obnáší kolem dvou hodin práce, jednoduchá vajíčka, u nichž jsme ji zastihli, dokáže ozdobit za necelou půlhodinku.

„Nejlépe se mi dělá po ránu, ale nevydržím déle než dvě hodiny. Pak musím vstát a jít se projít. Při umělém světle se mi pracuje špatně,“ říká.

Svůj um předvádí tato držitelka titulu Mistryně lidové umělecké výroby nejen na Domažlicku. „Byla jsem už tradičně předvádět v plzeňské Krásné jizbě, pak jsme tady v Trhanově měli Velikonoční výstavu, kde mne zastoupila dcera Ivana. Zaskočili mne jejím termínem, neboť byla dva týdny před Velikonocemi, tedy v době, kdy jsem odpočívala v pivních lázních, kam mne a manžela poslal vnuk. Mohla jsem také předvádět i v Národopisném muzeu v Plzni, ale když už jsem slíbila jet do Klenčí, musela jsem odmítnout. Ještě pojedu předvádět do muzea ve Kdyni a na Boží hod do Loučimi,“ vypočítává.

Jak oslaví Velikonoce?

„Nevím, jak to s Velikonocemi dopadne, jestli budu vůbec schopná Velikonoce v rodině slavit,“ zvažuje.

Zdobení vajíček jí prý ještě vydrží. „První vajíčko jsem namalovala v 16 letech, to jsem se začala o zdobení kraslic zajímat. Pokud budou sloužit oči a nebudou se mi třást ruce, budu dál malovat, protože z koníčka se stala pořádná kobyla,“ zakončila Lacinová.