Milují dobu Josefa Kajetána Tyla a způsob života kočovných herců, který si během své štace užijí se vším všudy.

Letos putují Domažlickem. Během své štace urazí s replikou historického vozu taženou párem koní a a doprovodným vozidlem, které převáží rekvizity, osobní věci herců a seno pro koně, přes sto kilometrů.

„Každý rok se snažíme jezdit jinam. Letos jsme se rozhodli, že pojedeme tímto krajem i proto, že náš nový kočí Pepa Žlutý je z Rudoltic. Naše kočování letos vede ze Zdislavy do Nýrska, Mezholez, Zahořan, Pasečnice, Babylonu, Poběžovic a končí v Horšovském Týně,“ řekla jednatelka souboru a herečka v jednom Jana Kopalová s tím, že  se jim zde velmi líbí a některé obce, kde už své umění předvedli, je pozvaly příští rok znova.

Aby se co nejvíce přiblížili historické době, putují v historických kostýmech a neužijí si žádného velkého pohodlí.
„Spíme většinou pod širákem nebo ve stanu. Když je opravdu špatné počasí, většinou se nám povede, že nás nechají přespat třeba v kulturáku,“ popisuje Kopalová.

Mnohem obtížnější je to s hygienou.
„Když v lednu obvolávám starosty obcí, kam máme namířeno, většinou se hned ptám, zda je možné použít sprchu. Když to nejde, využijeme rybník nebo třeba potok. Když ani to v místě, kde hrajeme, není, zavřeme se ve voze a umyjeme se tam,“ usmívá se Kopalová a dodává, že mnohem větší strastí kočování je starost, aby neselhala technika.

„Máme velký strach, aby se nerozbila kola na voze, aby dobře sloužily brzdy a největší obavy zažíváme, když musíme zdolat nějakou krkolomnou cestu, třeba sjet velký, prudký kopec.“

Ačkoliv repertoár souboru je velmi bohatý, při svém letním kočování střídají tři hry.
„Hrajeme pohádky pro děti, komedie a frašky pro dospělé. Při letní štaci musíme však repertoár omezit, protože každá hra si žádá spoustu rekvizit a kostýmů a my bychom to neuvezli,“ vysvětluje Kopalová.

Také počty diváků jsou velmi nestabilní, to ale hercům nevadí. „Hráli jsme pro dva diváky, ale také pro osm stovek na slavnostech ve Frýdlantu,“ prozradila Kopalová.

Domažlický deník zastihl herce v Pasečnici ve chvíli, kdy se připravovali na vystoupení. Jeviště i hlediště bylo postaveno na hřišti během několika minut. Diváci, kteří se přišli pobavit, zhlédli hru s názvem Střípky národního poblouznění.

„Je to naše vlastní dílko a věříme, že se líbilo,“ dodala Kopalová.

Představení divadelníků můžete zhlédnout ještě v pátek od 16 a od 18 hodin v Poběžovicích a v sobotu od 14, 16 a 18 hodin v areálu chovatelů v Horšovském Týně.