VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Horšovskotýnští žáci uvařili Pohlreichovi a získali stříbro

Horšovský Týn, Plzeň – Mladí kuchaři z SOŠ a SOU Horšovský Týn opět bodovali v kulinářské soutěži.

20.5.2014
SDÍLEJ:

Horšovskotýnští na soutěži Vaříme s regionální potravinouFoto: SOŠ a SOU H. Týn

Předloni získali zlato, vloni bronz a letos jsou stříbrní. Budoucí kuchaři, žáci Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Horšovský Týn bojovali i tento rok ve finále kuchařské soutěže Vaříme s regionální potravinou. Ta se konala v sobotu na gurmánské akci Apetit Festival v Plzni.

„S druhým místem byli žáci spokojení a já jsem také," prohlásil trenér horšovskotýnského kuchařského týmu a učitel odborného výcviku Dušan Rybák. „Věřil jsem, že bychom mohli i vyhrát, ale byla opravdu silná konkurence, takže zklamaní rozhodně nejsme," dodal.

Týden před soutěží trénovali žáci každý den. Na přípravu menu jim učitel Rybák dával jen dvě hodiny, během soutěže pak měli čtyři.

Soutěžní menu muselo splňovat důležité podmínky – muselo být vytvořeno nejméně z jednoho druhu Regionální potraviny Plzeňského kraje a mělo vystihovat tradice a být typické pro Plzeňský kraj.
Horšovskotýnští letos připravili filátko z candáta, pečený králičí hřbet ve slanině s omáčkou a jáhlový nákyp s ovocem.

Soutěžní menu pak hodnotila odborná porota v čele se známým kuchařem Zdeňkem Pohlreichem. Mezi její členy patřili i náměstek hejtmana Václav Šimánek, předseda Krajské agrární komory Jaroslav Šíma, executive Chef Angelo Hotel Pilsen Petr Cuřín, executive Chef Parkhotel Plzeň František Eger a executive Cherf, F&B Manager hotel Purkmistr Plzeň Václav Pach.

Třetí místo oceněné šekem na 10 tisíc korun obdrželi studenti Hotelové školy v Plzni, Horšovskotýnští na druhém místě získali šek na 15 tisíc korun. Vítězem se stali mladí kuchaři ze Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech, kteří si odnesli šek na 20 tisíc korun a stejně jako ostatní týmy pohár Plzeňského kraje a koš s Regionálními potravinami.

Někteří žáci se soutěže zúčastnili již potřetí, a mají tedy na kontě první, druhé i třetí místo za chutné pokrmy, které se svými spolužáky vytvořili.

„Ti, co připravovali pokrmy, si popravdě samotný Apetit festival ani moc neužili, protože krátce po skončení soutěže začalo pršet a museli jsme jet brzy domů. A Zdeněk Pohlreich na nás bohužel moc času neměl, protože připravoval vlastní pokrmy," poznamenal na závěr učitel Rybák.

Soutěžní menu SOŠ a SOU Horšovský Týn:

Předkrm: Filátko z candáta s teplým čočkovým salátem na opečené cuketě s pečeným cherry rajčetem a fritovaným česnekem

Hlavní chod: Pečený králičí hřbet ve slanině s rozmarýnem a smetanovou omáčkou, baby karotkou, cukrovým hráškem a karlovarským knedlíkem

Moučník: Jáhlový nákyp s ovocem, hruškovým rozvarem s medovinou, zkaramelizovanou hruškou a malinami

Soutěžní tým SOŠ a SOU Horšovský Týn:

Michaela Dubová, Radka Tejnorová, Pavlína Deckerová, Albín Augustín Balát, Ivanna Didych, Michaela Křížková (všichni 1.K), Iveta Wimmerová (1.C), Eva Matulková, Zbyněk Korpáš, Kristýna Cifrová (3.K)

Autor: Stanislav Šebek

20.5.2014
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč Prodavači potravinářského zboží prodavač/ka. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Nabízíme: dlouhodobá perspektiva v prosperující společnosti, možnost profesního růstu, přátelský kolektiv, vstupní zaškolení, nevyučené v oboru zaučíme, nástup možný ihned, stravenky, bonusy, Požadujeme: praxe v obchodě výhodou, potravinářský průkaz, samostatnost, spolehlivost, flexibilita, příjemné vystupování, základní znalost na PC, Náplň práce: příprava zboží k prodeji, prodej a nabídka zboží, obsluha zákazníků, spolupráce s vedením firmy, Nutný telefonický nebo e-mailový kontakt.. Pracoviště: Zeman maso-uzeniny, a.s. - horšovský týn, Vrchlického, č.p. 294, 346 01 Horšovský Týn. Informace: Václav Hodný, +420 730 185 563. Výroba - Výroba Brusič nástrojů a kovů 19 500 Kč Brusiči nástrojů a kovů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19500 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 15. Poznámka: ag.zpr. Wagner Metall Concept k.s.. Pracoviště: Rem service plus s.r.o.-ag.zpr. wagner metall concept k.s., Chrastavická, č.p. 165, 344 01 Domažlice 1. Informace: Igor Bejenari, +420 776 772 552. Gastronomie - Gastronomie Barman, výčepní 22 000 Kč Barmani barman/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: základy NJ, příjemné vystupování.Vyučení v oboru není podmínkou., Nabízíme: příspěvek na dopravu a stravné, věrnostní příplatek již po 1 roce práce., Možno sjednat jako HPP nebo DPČ.. Pracoviště: Paradise casino admiral,a.s. - paradise casino victorian, 345 32 Česká Kubice. Informace: Nikola Kinzlerová, +420 725 975 125. Administrativa - Administrativa Recepční 21 000 Kč Recepční (kromě recepčních v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních) recepční. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Znalost NJ, AJ výhodou. Je požadována flexibilita a spolehlivost. Požadujeme příjemné vystupování, zaškolení probíhá na místě., Nabízíme: doprava z Domažlic zdarma., Nutný e-mailový kontakt.. Pracoviště: Trans world hotels & entertainment, a.s., 345 32 Česká Kubice. Informace: Jana Plasová, +420 379 792 034.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Historický den ve Staňkově
38

FOTOGALERIE: Ve Staňkově řinčely meče

Páteční dopravní nehoda v Draženově.

Řidič skončil s vozidlem na střeše

Josef Klíma ve Kdyni zazpíval a ocenil i krásu Pošumaví

Kdyně - Píše, zpívá, cestuje. Klíma měl vlastní ochranku a pobyl i mezi buddhisty.

Nepropásněte! Prvňáčci ze ZŠ Domažlice, ulice Msgre B. Staška

Na stránkách tištěných novin postupně představíme všechny děti z našeho regionu, které letos nastoupily poprvé do školy.

ON-LINE: Ptejte se Vladimíra Korečka, vedoucího gynekologicko-porodnické kliniky

Ptejte se v on-line rozhovoru Deníku na vše, co vás zajímá ohledně těhotenství a porodu. Odpovídat bude MUDr. Vladimír Korečko, vedoucí lékař Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. On-line rozhovor začíná ve čtvrtek 20. září od 10:00 hodin.

ON-LINE: Ptejte se kandidátky do senátu Lucie Groene (ANO 2011)

Ptejte se v on-line rozhovoru Deníku na to, co vás zajímá. Odpovídat bude Lucie Groene (ANO 2011), novinářka a kandidátka do Senátu, volební obvod č. 8 (okr. Rokycany, Plzeň-sever a Beroun). On-line rozhovor začíná ve čtvrtek 20.9. od 13:00 hodin.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT