Navštívit ji můžete už v pondělí odpoledne.

„V místě nově zrekonstruovaného historického objektu v Holýšově uvidíte unikátní betlémy z let 1850 až 1938, vyřezávané z lipového dřeva a ručně malované," zve návštěvníky vedoucí muzea Josef Hais a pokračuje: „Většina těchto dřevěných betlémů je postavena do prosklených skříněk. Větší část z vystaveného souboru vyřezávaných betlémových figurek pochází z oblasti podhůří Jeseníků a Orlických hor – z obce Králíky a okolí, kde vznikaly jedny z nejkrásnějších českých betlémů. Nejstaršími figurkami je trojice tří svatých králů z 19. století, jež v minulosti patřila k velké sestavě králického betlému. Spolu s figurou dráteníka a skupinou oveček tvoří jedinečný příklad králických figur, které svou velikostí patří k dnes již ojedinělým muzejním exponátům. Zajímavostí jsou také ukázky vyřezávaných figurek v nálezovém stavu před restaurováním, kde je dobře vidět pečlivý rukopis lidových řezbářů."

Další typy vystavených starých betlémů jsou vyrobeny z tlačeného a potištěného papíru technikou litografie. Jsou to oblíbené skládací nebo reklamní betlémy z období první Československé republiky, jejichž reprinty si můžete na výstavě zakoupit. Nejstarší papírový betlém na výstavě pochází z konce 19. století.

Tyto exponáty doplní kolekce historických pohlednic s vánočními motivy. Historická vánoční dekorace je na výstavě zastoupena především velkou sbírkou nejrůznějších skleněných ozdob na stromeček. Nejčastěji mají tvar postaviček, zvířátek, drobné architektury, vzducholodí, letadel, autíček a motorek, hudebních nástrojů i jiných předmětů. Ozdoby pocházejí zejména ze známých oblastí tradiční sklářské výroby v Podkrkonoší. Do dnešní doby se tato tradice udržuje v obci Poniklá.

„K adventu našich prababiček, k období příprav, neoddělitelně patří zdobné formičky z lisovaného plechu na domácí vánoční čokoládu a cukroví. A konečně nebudou chybět ani funkční historické sáňky, oblíbená součást zimních radovánek," připomíná Hais. „Atmosféru staročeských Vánoc oživí vánoční stromeček osvětlený dobovými elektrickými lampičkami z 20. let minulého století. Pod ním najdete ukázky dobových vánočních dárků," dodává.

Výstava se bude konat v termínu od 1. prosince do 18. ledna, poprvé ji budete moci navštívit už v pondělí od 15.30 hodin. Do Domu dějin tak můžete zavítat před rozsvícením vánočního stromu na náměstí, nebo na závěr této akce. V pondělí si navíc před bránou Domu dějin Holýšovska budou moci všichni zakoupit čaj, svařák a vánoční perník nebo kokosky.

„Zpestřením pro malé návštěvníky bude projížďka na koních. Koně budou mít u sebe vánoční brašnu, do které budou moci děti vložit obrázek se svým vánočním přáním, který si budou moci namalovat na místě," poznamenal Hais.