Oba umělce spojují kromě záliby ve výtvarném umění i rodinná vazba a také láska k dobrému vínu. To byl i jeden z hlavních aspektů, který vedl k výběru pojmenování horšovskotýnské expozice souslovím Pozdní sběr. „Nejsme už žádné mladé víno,“ s úsměvem a v nadsázce glosoval při páteční vernisáži Petr Plášil.

Rozvedl i okolnosti, jak se s Petrem Hartmanem seznámili: Dohromady nás svedli naše děti Ondra s Martinou, jsme dědečkové dvou krásných vnuků. Rozumíme si lidsky i v pohledu na výtvarné umění. Jednou při víně jsem mu navrhl, že bych mu zařídil výstavu v Horšovském Týně. Při další skleničce odpověděl, že ano, ale jedině, když budeme vystavovat společně.“

Petr Plášil vystavuje i svá díla ze 70. až 90. let, Hartmanovy plastiky pak odkazují na inspiraci typickými sochami Olbrama Zoubka.

Bylo až symbolické, že vernisáž výstavy se konala jen několik dní po úmrtí této velké postavy českého sochařství.

„Petra Plášila mi poslalo samo nebe, on byl první, kdo mi řekl, že bych měl vystavovat a řekl, že mi výstavu zorganizuje,“ konstatoval Petr Hartman. Zmínil také, že by bylo vhodné založit uměleckou skupinu Pozdní sběr, do které by se mohli připojit i další výtvarníci.

Vstupné na výstavu je dobrovolné, vybrané peníze poslouží mj. na nákup výtvarných potřeb pro obyvatele dětského domova v Nové Vsi. Expozice bude otevřena do 28. července.

Petr Štauber z Domažlic se svou knihou.
Z románu o životě celníka by mohl být seriál