Další ročník Mezinárodního festivalu pro děti a mládež Juniorfest je za námi. Ve středu večer ho završilo slavnostní setkání s Filipem Renčem, v jehož závěru tento režisér, scénárista a bývalý dětský herec převzal hlavní festivalové ocenění.

Po slavnostním uvítání v Erbovním sále Státního hradu a zámku v Horšovském Týně sledoval režisér z křesla taneční vystoupení dětí na známou píseň Pátá, která zazněla v jeho filmovém retro muzikálu Rebelové.

„Jde původně o anglickou píseň Downtown a pamatuji si, že nebylo lehké získat na ni práva," vzpomenul Renč.

Prvním překvapením pro padesátiletého režiséra byla nečekaná tisková konference, na které odpovídal na dotazy novinářů převážně z řad festivalových reportérů a místních školáků.

Mluvil například o svých hereckých začátcích, a jak náročné bylo skloubit dětské herectví se školou.

„Svou první roli jsem měl v pěti letech v tátově krátkém filmu Babylon v suterénu. Hrál jsem takového malého rošťáka, který zapaluje celý byt, a tenhle 'štempl' mi asi zůstal až do dneška, alespoň pro média. Moje první věta pak byla v seriálu Pan Tau, kde hrála hlavní roli má sestra s panem Werichem. Tam jsem zpíval 'voda, to je prostě nádhera!', ale tehdy z toho bylo jen 'voda, to je plostě nádhela!'," vzpomenul Renč. „A žák jsem byl špatný. Vždy jsem totiž asi tři čtvrtě roku nebyl ve škole, protože jsem chodil na natáčení, v noci jsem se vracel a nestíhal jsem se učit. Základní školu jsem vlastně prošel s odřenýma ušima," dodal.
Režisér mluvil i o svém nejnovějším a nejnáročnějším filmu Lída Baarová, o jehož realizaci usiloval už patnáct let, a zmínil i to, že nyní by si rád natočil pohádku.

„Jmenuje se O živé vodě. Napsala ji Lucie Konášová podle Františka Hrubína a myslím, že je to krásně připravená pohádka. Vždycky jsem chtěl tenhle žánr zkusit, netočit jen dramatické věci a zjistit, jestli dokážu zaujmout i dětského diváka. Moc se na to těším a doufám, že bude dost prostředků, aby mohla pohádka být výtvarně pěkně vybavená, aby měla krásné kostýmy, dekorace a triky, protože ty jsou nezbytné pro pohádku, od které se očekává, že to bude velká podívaná. Doufám, že se nám to povede a příští rok začneme," prohlásil Renč.

Po tiskové konferenci čekalo na hvězdu festivalu další překvapení v podobě setkání s jeho přáteli a spolupracovníky.

Jako první vstoupila do Erbovního sálu herečka Zdenka Procházková, následně dorazil hudební skladatel Daniel Barták, poté herci Pavel Kříž a Marek Vašut (kteří při příchodu sklidili zdaleka největší aplaus) a nakonec fotograf Jakub Ludvík. Na stěnu Erbovního sálu pak ještě bylo promítnuto video, ve kterém Renčovi pogratulovala herečka Simona Stašová, jež se na festival dostavit nemohla. Telefonicky režiséra pozdravila i dramaturgyně Marcela Pittermannová.

Následovala beseda s hosty plná zajímavých historek a vzpomínek. Zdenka Procházková, která v nejnovějším Renčově filmu hraje starou Lídu Baarovou, promluvila o tom, jak nadšená byla, že roli této slavné ženy dostala.

„Moc mě ta role zajímala. Lídu Baarovou jsem znala osobně. Musím ale přiznat, že jsem ji neměla moc ráda. Byl to pro mě velký úkol ji ve filmu ztvárnit, ukázat lidem a vzbudit soucit k ní. Jsem Filipovi moc vděčná, že mi tu roli dal, je to výjimečný film a velká čest pro mě," prohlásila.

Herec Pavel Kříž promluvil o své roli Adolfa Hitlera, kterého ztvárnil v Renčově Lídě Baarové. Kříž se v Horšovském Týně nemohl příliš zdržet, následující den od pěti hodin ho totiž čekalo natáčení dalšího, již šestého dílu 'básníků', nazvaného Jak básníci čekají na zázrak. V sále se pak na pobídku moderátora jen s obtížemi snažil vyjmenovat názvy všech filmů o básnících.

Herec Marek Vašut mimo jiné zmínil, jak náročné jsou v dnešní době podmínky při natáčení, Filip Renč zase prozradil, že Marek Vašut je člověk, který musí mít v každé natáčené scéně vždy poslední slovo bez ohledu na scénář.

Daniel Barták zazpíval část ústřední písně ze Sanitky a prozradil, že s Renčem připravují Muzikál Mefisto, režisérův přítel a fotograf Jakub Ludvík zase vyprávěl o spolupráci s rybářem Jakubem Vágnerem v Amazonii, ze které se právě vrátil.

Na nepřítomnou Simonu Stašovou pak Renč prozradil vtipné tajemství – že když si herečka chce pozměnit část textu, který má ve filmu pronášet, neváhá ani zfalšovat stránku scénáře.

Na závěr programu pak už nezbývalo než režisérovi předat Zlatou Rafičku – hlavní festivalové ocenění za přínos filmu pro děti a mládež. Převzal ji z rukou kastelána horšovskotýnského zámku Jana Rosendorfského, růžemi ho pak obdarovala ředitelka festivalu Judita Soukupová.

Tečkou za celým večerem pak byla autogramiáda přítomných hostů.