Nejen spoustu krásných písniček v podání Mrákovské 4, ale také zajímavá vystoupení divadelních ochotníků přinesl v pořadí už pátý Divadelní bál, který hostily v pátek prostory MKS Domažlice.

„Pozvali jsme kolegy ze spolků z našeho regionu, ale také ochotníky z Tachova a Stříbra. Program bude tradičně uvádět Marta Skarlandtová, od níž vzešel nápad Divadelní bál pořádat,“ uvedl Deníku ředitel MKS Kamil Jindřich, mimochodem také herec domácího Ochotného divadelnického spolku Karel.

Návštěvníci, kteří zaplnili sál, měli možnost odpočívat po svém tanečním vyžití při zhruba desetiminutových scénkách jednotlivých divadel. Jako první se jim představila Divadelní společnost Divoch Stříbro, po ní Komedyjanti z Tachova a také Divadelní soubor MKIS Poběžovice.

Porod přímo na sále

Vzruch a také neobvyklé pojetí svého příspěvku přinesli na sál svým vystoupením pasečničtí ochotníci.

„Tentokrát se tady ocitáte v takové zvláštní situaci. Na Pasečnici nějak divadlu není přáno. Neláska k divadlu se od vedení obce přenáší na hasiče, pod kterými působíme. Soubor Pasečnice sobě usoudil, že je na čase, aby skončil a dále nejitřil nepřejícné emoce ve vsi. K bálovému veselí přispějeme zvláštním způsobem. Dneska tady Pasečnici sobě slavnostně pohřbíme,“ předeslala průvodkyně pořadem a režisérka pasečnických ochot〜níků Skarlandtová.

Za zvuků ´funebrmarše´ nastoupili Pasečničtí, k jejichž smutečnímu průvodu se posléze připojili i lidé ze sálu.

Smutný pohřeb spolku Pasečnice sobě po chvíli narušilo sténání jedné z účastnic průvodu. Po drahné chvíli se jí podařilo přivést přímo na sále na svět miminko.

„Pasečnice má mlýn na přemílání starých divadel na nová. Právě jste byli svědky porození nového divadelního miminka. Dá–li Pánbůh, vychováme z něj nezávislé, krásné divadelní miminko a nenechají–li nás naši diváci na holičkách, bude se nám dařit,“ představila režisérka Skarlandová zrod nového divadla, Pasečnického šimla, na což sál reagoval potleskem.

Jako poslední soubor se o půlnoci představil domácí spolek Karel, došlo i na vylosování tomboly a půlnoční překvapení.

„Na Divadelním bále bych čekal ledacos, ale funus s tak věrohodně prožívaným porodem rozhodně ne,“ uvedl Deníku jeden z účastníků.

Divadelní bál měl i vzácného hosta, dokonce z daleké Ameriky. Byl jím hudební skladatel a vydavatel s českými kořeny Joel Blahnik, kamarád členů Domažlické dudácké muziky, který jim mimo jiné v minulosti zpříjemnil jejich turné po amerických státech.

Videoohlédnutí za Divadelním bálem najdete ZDE.