Jde o Kandrdásek, přehlídku monologů a dialogů pro děti a mládež, a Pohárek, přehlídka monologů a dialogů dospělých. Tento rok je navíc doplní i Divadlo jednoho herce.

„Letos je historicky nejmenší účast Pohárku," posteskla si Hana Šiková, tajemnice západočeské oblasti Svazu českých divadelních ochotníků (SČDO).

V Pohárku SCĎO, Memoriálu Zdeňka Kokty, se letos představí pouze jeden monolog a jeden dialog.

Petr Vojkůvka ze souboru Podividlo ažažAš z města Aš předvede tragikomický monolog ze hry Smrt talentovaného vepře, se kterým v Horšovském Týně zvítězil už v minulém roce.

Jediný dialog dospělých na přehlídce pak předvedou členky domácího horšovskotýnského souboru Hana Žáková a Kristýna Mothejzíková představí část hry Ach, ta něha našich dam.

Kandrdásek SČDO, Memoriál Bedřicha Čapka a Zdenka Fürsta, má účast tradičně bohatší. Na diváky čeká jedenáct monologů a dva dialogy. Sehrají je děti ze základních uměleckých škol v Domažlicích, Horšovském Týně, Staňkově, Kraslicích a z Divadla M + M v Hranicích.

Kandrdásek začíná v 10 hodin, Pohárek na něj plynule naváže.

Odpoledne v 15 hodin jsou pak všichni příznivci činohry zváni na Divadlo jednoho herce SČDO, memoriál Slávky Trčkové. Sokolovské Divadlo bez zákulisí představí kus nazvaný Kocourku milej, já pro tebe pláču. Hra je výpovědí mladé herečky o životě v současné době a zároveň klasickým milostným trojúhelníkem v podání jediné účinkující.

„V porotě oblastní přehlídky tradičně usednou Eva Willigová a Petra Kohutová, nová tvář, která bude výkony divadelníků hodnotit, je letos Vilém Dubnička," poznamenala ředitelka MKZ Horšovský Týn Leona Císlerová. Ochotníci totiž zároveň bojují o postup do národních kol jednotlivých přehlídek.

Přehlídka je zdarma, určena široké veřejnosti. Vyhlašuje ji Svaz českých divadelních ochotníků a pořádá ji Městské kulturní zařízení Horšovský Týn ve spolupráci s Divadelním souborem při MKZ Horšovský Týn. Pořádání horšovskotýnských přehlídek finančně podpořil Plzeňský kraj.