Umělci provedli na prknech místního kulturního domu zátěžovou zkoušku, protože v průběhu jednoho měsíce odehráli celkem šest představení.

Přehlídku zahájil 8. prosince spolek Anglický klub hrou Posel z Liptákova, děti a dospělí z Klubu rodičů nastudovali muzikál Mrazík, který představili hned dvakrát, a to 19. a 20. prosince. Soubor Přídu fčas 2. a 3. ledna zahrál westernovou veršovanou komedii Kulky.

Lechtivým humorem dvou vysloužilých provozovatelek nejstaršího řemesla pobavily publikum herečky divadla Maebh. V komedii Nebezpečně sexy, která zároveň v neděli 9. ledna přehlídku zakončila, musely hlavní postavy řešit například vraždu a také otázku, jestli je pro ně cennější vlastní pohodlí, nebo přátelství.

Petr Uldrych před soudem.
Člen ochranky nemocnice těžce zranil řidiče sanitky, který přivezl pacienta

Herečka, scénáristka a režisérka Oldřiška Ciprová tohoto představení řekla: „Ve hře padají drsné výrazy a celkově je hodně odlehčená, proto míváme občas obavy z diváckých reakcí, v Holýšově ale byly perfektní. Měla jsem tam jednu slabou chvilku, kdy jsem místo věty, ‚že někdo miluje moře‘, řekla, ‚že někdo miluje dveře‘. Absolutně jsme se s mojí hereckou partnerkou smíchy odbouraly. Naštěstí se diváci smáli s námi. Máme z dnešního vystoupení skvělý pocit a podle reakcí diváků to bylo zřejmě oboustranné, tak co víc si přát.“

Divadlo Maebh založila spisovatelka Oldřiška Ciprová v roce 1999. V roce 2011 se soubor stal součástí plzeňského divadla Dialog, kde působí dodnes.

Každé představení zhlédlo v holýšovském kulturním domě více než devadesát lidí. Pořadatele zájem potěšil, rádi by přehlídku proměnili v tradici a s diváky se opět setkali za dva roky.

V Holýšově aktivně působí celkem čtyři ochotnické soubory, dva dětské a dva dospělé.