O Americe se vždy tvrdilo, že je to země neomezených možností. Své o tom ví kadeřnice Daniela ´Danka´ Hrubá ze Srb. Obraz, který během dubnového pobytu v USA namalovala, ozdobí vojenský památník v Georgii, konkrétně v Appalačských horách v letovisku Copperhead Lodge, které se nachází mezi Blairsville a Blue Ridge. Kadeřnice totiž relaxuje nejen v přírodě a u zvířat, ale také při malování.

„Do Ameriky jezdím už 10 let, prakticky od doby, kdy jsem zjistila, že mohu sama světa a neztratím se," vysvětluje kadeřnice Hrubá, která je zajímavá a hlavně hodně nápadná tím, že úsměv z její tváře prakticky nemizí.

„Bude to zřejmě tím, že nejprve jsem se rozjela na dovolenou do Mexika, kde jsem si chtěla odpočinout od práce. Tam mě vzali k indiánskému šamanovi a ten ze mne vymýtil všechno možné. Hlavně to, co brání spokojenému životu, ošklivé myšlenky a tak… Mám pocit, že to nebylo zcestné, protože od té doby se permanentně usmívám. Nebývám už vystresovaná ani nervózní," reaguje na poznámku o věčném úsměvu.

Právě úsměv je pravděpodobně klíčem, který jí i v dalších státech Ameriky otevřel mnohé dveře.

„Za moře jezdím odpočívat a za ty roky už mám v Americe spoustu přátel. Cestuji, poznávám tamní kraj i lidi a také tam maluji. A právě kamarádka mne požádala, abych obraz pro památník namalovala," vypráví Danka.

Bylo pro Češku, rodilou Plzeňačku, hodně těžké vytvořit obraz pro památník, který by tématicky vyhovoval a odpovídal tamním zvyklostem?

„Ani ne. Kamarád Mike mi dobře mi poradil, co by na předloze obrazu pro památník mělo být; americká vlajka, orel, vojenské boty… Fotografie obrazu bude zvětšena poté vytisknuta na vinyl o rozměrech asi 3 krát 3 metry. Pak se přenese a zalisuje na betonovou plochu památníku, který bude orámován prapory a památnými kameny se jmény válečných veteránů. Těch, kteří položili životy ve všech válkách, do nichž se Amerika zapojila," prozradila na závěr Deníku.

Obraz Daniely ´Danky´ Hrubé, který bude zdobit památník v USA.