„Příští rok se zase uvidíme!" loučil se s účastníky pietních aktů v Újezdě a dále i v Zadní hoře, kde 30. dubna 1945 zahynul pilot USA Virgil Paul Kirkham, jeho bratr Marion.

Nebylo by na tom nic neobvyklého, pokud bychom nebrali na zřetel vzdálenost mezi USA a Českem, hlavně pak fakt, že bratr letce oslavil letos 6. března devadesátiny a před pár lety se znovu oženil.

Jak ale bylo dostatečně zřejmé z míst obou pietních aktů, na Chodsko jezdí rád, už tu má spoustu přátel, se kterými se velice vřele vítá. „Bylo mi ctí být tu s vámi, kteří po dlouhá léta ctíte Virgilovu památku," poděkoval už v Újezdě, což mu ale nestačilo, a tak v Zadní hoře s tlumočnicí Katkou Volfovou obcházel v lese u místa skonu svého bratra přítomné a znovu děkoval.

Spolu s ním přijeli na Domažlicko manželka Vivian a dcera Marilyn, dále američtí veteráni Erik Petersen s manželkou Delores a Doug Brackenbough s chotí Sharon. Nesměla chybět 81letá Zdeňka Sládková z Trhanova, která léta pečovala o místo, kde Virgil P. Kirkham zahynul.

„Prvně za mnou přijel 15. srpna 1995 s kamarádem, ale dnes se mi zdá, že se známe celou věčnost," uvedla Sládková.

Bratrovi letce, který zahynul jako poslední americký pilot na evropském bojišti 30. dubna 1945 při plnění bojového úkolu, pak udělali velkou radost bratři Martin a Jan Drbalovi s kamarádem Romanem Kohoutem. Předali mu knihu Vojenské střípky z kraje pod Čerchovem, na níž se podílel i otec sourozenců Zdeněk. V publikaci, o níž ještě informace přineseme, věnovali pasáž Virgilu P. Kirkhamovi, kterého ctí nejen Újezdští, ale i spousta dalších.

K důstojnému uctění památky letce přispěla přítomnost členů Indianhead clubu Pilsen, Klubu třetí armády Plzeň a příslušníků klubu vojenské historie Tommy&Yankee se svými americkými vozy-veterány.