Chodská Lhota získala diplom za vzorné vedení kronik a Všekary zlatou cihlu za výstavbu autobusové čekárny.
Se všemi těmito oceněními obce letos nově přebraly také symbolické šeky, každá v hodnotě 10 tisíc korun.

Ocenění si zástupci Lhoty a Všekar převzali v sobotu v Kornaticích na Rokycansku. Právě tato obec se letos stala vítězem krajského kola 21. ročníku soutěže Vesnice roku.

„Do soutěže jsme se letos přihlásili poprvé a proto bereme ocenění za vzorné vedení kronik jako úspěch, když vezmeme, že porota vlastně do Chodské Lhoty jen nakoukla. Diplom, který jsme si z Kornatic přivezli, je vlastně poděkování těm, kteří se na tvorbě kronik podílí," řekl starosta Chodské Lhoty František Jílek.

Nováčkem v soutěži byly i Všekary.
„Byli jsme mile překvapeni, že jsme získali ocenění. Zvlášť nás těší, že to bylo právě za výstavbu autobusové čekárny, která je naším společným dílem. Návrh udělala jedna místní slečna a na výstavbě se podílela celá řada řemeslníků i lidí z obce," uvedl starosta Všekar Josef Trhlík.

„Plzeňský kraj patří ve srovnání s ostatními v České republice k nejúspěšnějším. Na jeho úspěchu se podílí větší města, ale velkou měrou také venkov. Tato soutěž přispívá k tomu, aby se na venkově lépe žilo, a zvedá zájem o dění v malých obcích. Plzeňský kraj si důležitost fungování malých obcí uvědomuje a jen v letošním roce putovalo na rozvoj venkova 80 milionů korun. V roce příštím by měla částka dosáhnout 100 milionů korun," uvedl při slavnostním vyhlášení hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs, který převzal záštitu nad soutěží.