Rok se s rokem sešel a nejen pro návštěvníky Chodských slavností pořadatelé připravili další ročník Chodrockfestu a uzavřeli tak velmi úspěšnou první pětiletku. Není pochyb, že už tak pestrou nabídku událostí, které Chodské slavnosti provázejí, právě Chodrock originálně rozšířil, zaujal jiné publikum, přitáhl do Domažlic o další tisícovky lidí více, a proto se už dá považovat za integrální součást tohoto největšího chodského svátku. Horní část Domažlic tak o víkendu patřila rockové muzice!

Už prostor festivalového městečka předznamenával, že se blížím k něčemu velkému. Člověk by ani neřekl, že jde teprve o pátý ročník. Už na první kapely Zakázaný ovoce a Rybičky 48 jelo pogo, vířil se písek a festival tak byl dynamicky zahájen. Rybičky samozřejmě nezapomněly na hit letošního českého léta, kdy zpívali, že všechno v Peytchi mají, a tak plážovou atmosféru přiblížily k dokonalosti. Na malém pódiu si pro věrné fanoušky připravili svůj set Bags a poté zdvořile předali žezlo Šafránkovi, který na stage přivedl kolegy z Walda Gangu a bylo opravdu zajímavé a jedinečné sledovat koncert téhle nadupané party za denního světla. Inu, měli v plánu ten den ještě jeden koncert o tři sta kilometrů dál, proto se návštěvníkům naskytla tahle rarita.

Kdo byl nalákán na horní scénu, aby si poslechl známého českého písničkáře Záviše, kterého do té doby neznal, nestačil se divit, a tak jsem za sebou jen zaslechl zřetelný úžas: „Co to jako je?!" Pestrosti v programu bylo tímhle 'týpkem' učiněno zadost, a tak měl kníže českého pornofolku dosti prostoru pro svůj repertoár, který si přišlo poslechnout a pobavit se jím několik stovek fanoušků. Vtom už do strun šáhli matadoři z Turba a převážně starším ročníkům dali vzpomenout na své mládí, kdy byl v módě účes „vpředu byznys, vzadu párty".

Když pořadatelé už před mnoha měsíci bookovali kapelu Jelen, málokdo mohl tušit, že během té doby kluci vystřelí směrem vzhůru jako Rusové vystřelili Lajku a o rok později už budou trhat hitparády na kousíčky. Proto v prostoru před malým pódiem už dlouhé desítky minut byla hlava na hlavě. Ta pravé Jelenománie se spustila s prvními údery do hudebních nástrojů a trvala až do posledního tónu. A i když se v druhé polovině koncertu dostavil déšť, řady fanoušků či převážně fanynek vůbec neřídly.

Po několika letech zavítali na Chodrockfest také Škwoři a svojí údernou muzikou rozparádili v dešti pařící dav, načež symbolicky předali štafetu podobně laděným Dymytry. Páteční večírek zakončil Tomáš Hrbáček s Harlejem a poslal lidi pokračovat 'kalit' do města.

„Na letošní festival jsem se moc těšila. Hlavně na pátek, to byly na programu mé oblíbené skupiny. Poprvé jsem vzala na festival ségru a zážitek nám nezkazil ani déšť. I s ním to mělo své kouzlo. Už teď se těším na příští rok, kdy by pořadatelé mohli pozvat ještě moje oblíbené Kečupy," kvitovala po festivalu fanynka rockové muziky Lenka Dvořáková.

Druhý den na pláži znovu zaměstnával místní jednotku dobrovolných hasičů, kteří kropili rozpálenou zem a ještě rozpálenější návštěvníky, aby aspoň trochu zamezili případným úpalům, nebo snad úžehům?

Na sobotní letní atmosféru navnadila v rytmech ska stodská V3ska. Skvěle se podařilo navázat železnorudskému rodákovi Marku Ztracenému, který všem pověděl, jaké to je být synem z povolání nebo jaký je sex s ex. Když se na dalším koncertě vyřítila zpěvačka Prague Conspiracy Aneta Galisová, prohlásil jeden návštěvník: „Ta je krásná, jdu blíž!". S přibývajícím časem a blížícím se večerem odehrál svůj hutný bigbítový set Olda Říha s Kaťákama a i když rok 2006 je dávno za námi, děti si mají pořád kde hrát. To už své nástroje ladili pohodáři z Valmezu Mňága a Žďorp a frontman Petr Fiala a za soumraku rozezpívával dav protřelými fláky z novější i hluboké historie skupiny.

V mezičase byli na pódiu pořadatelé odměněni certifikátem Čistý festival za vzorový příklad, jak se má na masové akci třídit odpad a udržovat okolí čisté. Zároveň byl jedním ze sponzorů obdarován tabletem fanoušek, který se svým tipem nejvíce přiblížil počtu zrecyklovaných kelímků.

„Byl jsem na Chodrocku poprvé a to prostředí mě prostě dostalo. Takové není na žádném jiném festivalu. I s výběrem kapel naprostá spokojenost," zhodnotil David Frýdl z Plzně.

Zpátky k muzice. Zpívající právník není jen Ivo Jahelka, kterého možná pamatuje straší generace, ale v rockové scéně je to hlavně už mnoho let Doctor PP. Pan doktor Petr Pečený není žádný suchar z kanceláře a na pódiu dokáže vymyslet všelijaké kreace a tak show téhle kapely byla i na Chodrocku skvělým zážitkem.

Avšak ten největší zážitek byl pro fanoušky přichystán na desátou hodinu večerní. Do Domažlic přijela legenda české hudební scény – David Koller se svým sólovým projektem. Když jsem se jej před koncertem ptal, jaký má vztah k Chodsku, či zda už zkusil chodský koláč, s úsměvem odvětil, že lidové tradice jsou mu blízké a koláč si dá po koncertě, pokud mu jej tedy kluci nesežerou. Natěšenost pod pódiem by se dala krájet a s tóny písně „Chci zas v tobě spát" se do publika přenesla velká pohoda. Vedle nových skladeb z alba ČeskosLOVEnsko nechyběly ani známé hity skupiny Lucie jako například Šrouby do hlavy nebo Černí andělé. Devadesátky se vrátily! A to s plnou parádou, neboť David během koncertu vystřídal několik hudebních nástrojů včetně svojí klasické pozice za bicí soupravou, odkud je znám z působení právě v Lucii.

Zejména zástupci mladé generace se však už shromažďovali na horní terase, kam Míra Hejda přivezl tradiční Kisspárty. A i když se zanedlouho spustily z nebe nekonečné provazy deště a mnoho tanečníků vyhnaly do různých úkrytů, zůstalo pod pódiem stále nemalé množství pařící mládeže – déšť nedéšť.

Jelikož to množství vody, které se shůry na vyprahlou zem spustilo, nebylo vůbec zanedbatelné, dostalo se i tam kam nemělo, konkrétně do aparatury skupiny Komunál, která se právě připravovala na hlavní scéně. Jak známo, elektronika s vodou nejsou právě blízcí přátelé, a proto byl poslední koncert festivalu následně odvolán.

To však nic nemění na faktu, že letošní ročník byl vskutku vydařený a tisíce návštěvníků zde prožily skvělý víkend.

Aleš Malár

V zítřejším vydání Domažlického deníku vám přineseme rozhovor s Davidem Kollerem

Video z Chodrockfestu najdete brzy na mydvastudio.cz/video/

Pro další fotografie, videa a informace můžete navštívit i facebookovou stránku Chodrockfestu.