Základní škola v Blížejově se konečně dočkala vytoužené rekonstrukce. Zateplení a výměna netěsnících oken a dveří stála sedm milionů korun.

Vedení obce se podařilo získat dotaci ze Státního fondu životního prostředí, která pokryje devadesát procent nákladů.  „Oprava byla zahájena o prázdninách a první týden v září se dělaly už jen drobné dodělávky. Dnes je škola vybavená novými dveřmi, okny a je celkově zateplená. Věříme, že tyto úpravy se odrazí na úspoře energií.  Všechno bylo staré pětasedmdesát let, takže není třeba popisovat, jak asi okna a dveře vypadala a jak špatně plnila svoji funkci," řekl starosta Blížejova Jiří Červenka.

Radost Blížejovských z dokončeného díla znásobil i fakt, že vše stačili dokončit včas, aby se škola mohla předvést v novém při oslavách svého 75. výročí založení, které se v Blížejově uskutečnilo o víkendu.

„Chodil sem můj otec, já i mé děti. Když sem člověk vstoupí, promítne se mu spousta krásných vzpomínek. Jsem velice ráda, že je o školu dobře postaráno a že je takhle krásně opravená a udržovaná," řekla Marie Kellnerová.

Spokojení jsou i pedagogové. „Jsem nadšená, že jsme se konečně dočkali. Ačkoliv jsme měli přes prázdniny opravdu hodně práce, stálo to za to. Stále však ještě je co opravovat," řekla ředitelka školy Dagmar Hanzalová.

A o tom Blížejovští dobře ví.
„Jestli seženeme peníze, pustíme se do opravy vnitřku školy. Jsou zde třeba udělat nové rozvody vody a elektřiny, opravit toalety a samozřejmě bychom potřebovali i nový nábytek," dodal Červenka.

Samotná oslava 75. výročí založení školy se v Blížejově nesla ve velké stylu a hlavní roli hráli samozřejmě školáci. Každý měl nějaký úkol. Zatímco jedni bavili návštěvníky v tělocvičně zpěvem, tancem či hranou pohádkou o Aladinovi a jeho kouzelné lampě, jiní se starali, aby při prohlídce školy nikdo nestrádal žízní, a nabízeli na chodbách občerstvení.