Pro věřící na Mrákovsku byl den velkým svátkem, neboť k nim zavítal plzeňský biskup Mons. František Radkovský.

„Otec biskup přijel už v půl čtvrté, a tak čas do počátku mše strávil na mrákovské faře,” prozradil nám starosta Mrákova Josef Janeček.

Před začátkem mše, jejíž součástí bylo znovuvysvěcení kaple, se v ní i ve stanu před ní shromáždily desítky věřících. K nim zcela neformálně promluvil biskup Radkovský o nedávných návštěvách v regionu i jinde ještě předtím, než do kaple přišel mrákovský farář P. Przemyslaw Ciupak následován místními hasiči s jejich praporem. Po společném zpěvu zahájil mši a předal slovo starostovi obce.

„Je mi velikou ctí, že mohu přivítat Mons. Františka Radkovského a jsem rád, že při svých povinnostech našel čas a zavítal k nám,” uvedl starosta Janeček v úvodu své řeči, při které zmínil i historii kostelíka a právě provedené opravy památky.

„Otče biskupe, chceme vás požádat o požehnání naší klíčovské kapličky, vystavěné rukama našich předků v roce 1863,” pronesl mimo jiné P. P. Ciupak.

„Kdyby z povrchu zemského zmizely všechny stavby související s křesťanstvím, bylo bylo všecko mnohem chudší. Právě tak kdyby zmizela z našeho života křesťanská kultura a vše, co je s křesťanstvím spojeno, co křesťanství vytvořilo jako kulturu. A tak je moc dobře, když tuto kulturu zachováváme i pro budoucnost, protože dělá náš život mnohem hlubší a bohatší,” vyjímáme z řeči biskupa Radkovského, který poté požehnal nejen přítomným, ale i stavbě, v níž se nacházeli.

Poslední video z nedělní události ZDE