U příležitosti Dnů evropského dědictví se o tomto víkendu otevřou stovky památek v celé Evropě.

I letos se zapojí Horšovský Týn, který návštěvníky pozve do šesti památek – kláštera, kostela, sýpky, zvonice, kostelní věže a zámku.

Všechny památky budou přístupné v sobotu i neděli vždy od 9 do 16 hodin (sýpka do 18 hodin). Vstup je zdarma s výjimkou zámku, který připravil speciální prohlídky.

Barokní zámecká sýpka

Barokní zámecká sýpka v Horšovském Týně.
Výjimečným místem k návštěvě bude tentokrát beze sporu barokní sýpka v zámeckém parku. Ta v letošním roce slaví 300. výročí a veřejnosti bude zpřístupněna poprvé po více než dvaceti letech.

„V letech po revoluci se dělaly průzkumy sýpek a když se ukázalo, že směs na moření obilí, která obsahovala rtuť a jiné látky, je lidem škodlivá, začaly se sýpky zavírat," uvedl Karel Weber, předseda horšovskotýnského spolku Sýpka 2014, který mimo jiné usiluje právě o zpřístupnění barokní stavby a hledání způsobů jejího vhodného využití.

Během víkendu si návštěvníci budou moci s průvodcem prohlédnout přízemí a první patro sýpky. Jistě je zaujmou například vyřezávané barokní sloupy nebo schodiště.

„Je zajímavé vidět, jak krásnou tehdy lidé udělali i 'obyčejnou' sýpku," podotkl Weber.

Sýpka bude v sobotu a neděli otevřena od 9 do 18 hodin. Připraveny jsou prohlídky sýpky s průvodcem a krátkým výkladem. Před budovou sýpky budete mít možnost navštívit mini farmářský trh, k vidění budou historické zemědělské exponáty zapůjčené z depozitáře zámku. Připravena je i výstava fotografií Jana Langa, pro technické nadšence pak výstava historické i současné zemědělské techniky. Nebude chybět občerstvení ve formě pečeného prasátka či piva z místního pivovaru KH Gurmán.

„Chceme mezi lidmi zvýšit povědomí o sýpce, stejně jako o dalších místních památkách, které potřebují naši pozornost," zakončil Weber.

Budoucnost sýpky je zatím nejistá. Dobrou zprávou je, že podle dřívějšího měření není zamoření natolik špatné a občasné návštěvy sýpky by neměly být zdraví nijak škodlivé. Špatnou zprávou je, že poškození dřevomorkou a dřevokazným hmyzem je horší, než se předpokládalo.

Kapucínský klášter

Kapucínský klášter v Horšovském Týně.

Bývalý klášter kapucínů se špitálem založil Adam Matyáš z Trauttmansdorffu v roce 1650. Jednoduchý raně barokní konventní chrám je dílem Víta ze Štrasburku. Sloužil též jako rodinná hrobka Trauttmansdorffů. V roce 1785 byl klášter zrušen císařem Josefem II., ale krátce nato byl znovu obnoven. V roce 1950 byl definitivně zrušen.

Věž kostela

Kostel sv. Petra a Pavla v Horšovském Týně.

38 metrů vysoká vyhlídková věž kostela sv. Petra a Pavla. Svatyně stojící ve středu náměstí pod zámkem je prvně zmiňována v 13. století. V 18. století byl kostel barokně přestavěn.

Zvonice

Zvonice na náměstí v Horšovském Týně.

Zvonice na náměstí Republiky je čtvercová klasicistní stavba s nízkou střechou. Uvnitř visí zvon o průměru 180 cm, který byl vyroben r. 1614 na náklady Viléma z Lobkovic.

Kostel sv. Anny

Kostel sv. Anny u Horšovského Týna.

Poutní kostel sv. Anny na Vršíčku, asi 1 km od Horšovského Týna, je významná architektonická a kulturní památka, postavená na začátku 16. století ve stylu pozdní gotiky. V 18. století prošel barokní přestavbou a v polovině 19. století nechala rodina Trauttmansdorffů vystavět v podzemí kostela rodinnou hrobku. Po druhé světové válce se stal kostel častým cílem vandalů. Původní vybavení kostela se proto nedochovalo. Dnes je kostel uzavřen, otevírá se jen příležitostně.

Hrad a zámek Horšovský Týn

Státní hrad a zámek Horšovský Týn.

Horšovskotýnský zámek připravil na sobotu 12. září tyto speciální prohlídky:
Krovy a půdy – prohlídky po krovech a půdách s kastelánem Janem Rosendorfským. Začátky prohlídek v 11.00 a 14.00.
Sklepení – tajuplné prohlídky hradního sklepení se svíčkou bez průvodce a bez časového omezení. Otevřeno od 16.00 do 18.00.
Jak se co dělá? – kastelánské prohlídky zámecké kuchyně a skladů porcelánu, skla a nádobí. Prohlédnete si i sbírku betlémů či církevních předmětů. Začátek prohlídek v 18.00 a ve 20.00.