Střetly se celky, kterým se momentálně až tak nevede a body potřebovaly jako sůl. Škodovka sice drží čtvrtou příčku, jenže z minulých pěti utkání vyhrála jen jednou, a to právě ve Vítkovicích. Navíc naposledy Indiáni padli v Hradci Králové vysoko 4:7. Naopak daleko hůř postavená Ridera konečně zlomila sérii porážek a na západ Čech dorazila povzbuzená výhrou nad Spartou.

Zápas byl také oboustranně hodně rozháraný. Lépe do něj vstoupili hosté a v závěru první třetiny šli v přesilovce do vedení. Bombu od modré tečoval za záda gólmana Svobody ještě Krenželok.

Po pauze ale škodováci přidali na pohybu a ještě před půlkou zápasu stav rovněž v početních výhodách otočili. Prudkou ranou z levého kruhu nejprve srovnal Blomstrand a o pár minut později se švédský bomber znovu v přesilovce ujal role rozehrávače. Místo střely zvolil přihrávku, kterou Thorell vrátil do ohně před branku a Bulíř po lehkém vylepšení pozice trefoval odkrytou klec soupeře.

Ilustrační foto.
Na zmírnění dopadů covidu dala Plzeň už přes 100 milionů

Plzeň vedla 2:1, jenže na přelomu druhé a třetí části nevyužila dlouhou výhodu po extempore vítkovického kapitána Poláka a jeho vyloučení na třikrát dvě minuty. Přitom přes minutu hráli škodováci pět na tři.

Pojišťující gól po nájezdu dvou na jednoho pak nepřidal ani Kodýtek.

A i když domácí těsný náskok s přispěním gólmana Svobody dál hájili, hosté ještě dokázali odpovědět. Tlak po sérii zmařených šancí korunoval před koncem třetiny svou bombou Koch.

V úplném závěru byl blízko rozhodnutí Lakatoš, ale na Svobodu nevyzrál. V prodloužení pak hosté faulovali, Bulíř využil třetí přesilovku Škodovky a zajistil Plzni vítězství i bod navíc.

Český pohár zimního plavání otužilců na Boleváku.
PODÍVEJTE SE: Otužilci v Plzni plavali o pohárové body

Hlasy trenérů:

Miloš Říha (Plzeň): „První třetina byla z naší strany rozháraná a soupeře jsme tak nedostávali vůbec pod tlak. Od druhé se to zlepšilo a díky pohybu jsme získali přesilovky a dvě potrestali. O tom, že jsme nezískali tři body, rozhodlo, že jsme v dalších přesilovkách nepřidali třetí gól, a to ani v přesile pět na tři. Posledních sedm minut z naší strany nebylo dobrých. Ztráceli jsme kotouče, nebyla tam žádná mezihra. Soupeř toho využil a zaslouženě vyrovnal.  Vzhledem k tomu si vážíme zisku druhého bodu.“

Radek Philipp (Vítkovice): „Vážíme si bodu, na který jsme dosáhli. Hráli jsme v utkání hodně oslabení, což nás stálo spoustu sil a výsledek mohl být i horší. Fauly, které byly, byly písknuty správně. Na druhou stranu si troufám říct, že nebýt toho, že tam byl Roman Polák, který byl pak vyloučený, mohli jsme mít hráče v nemocnici. To je čistě můj subjektivní názor. Zákrok na něj nebyl navíc vůbec potrestán. Oplácení bylo zbytečné, ale tam již pracují emoce.“

HC ŠKODA PLZEŇ – HC VÍTKOVICE RIDERA 3:2p

Třetiny: 0:1, 2:0, 0:1 - 1:0. Branky a nahrávky: 25. Blomstrand (Čerešňák), 28. Bulíř (G. Thorell, Blomstrand), 63. Bulíř (Čerešňák) – 17. L. Krenželok (Lakatoš, Roberts Bukarts), 58. P. Koch (Marosz). Rozhodčí: Hejduk, Svoboda – Axman, Kajínek. Vyloučení: 4:9. Využití: 3:1. Střely na branku: 29:26. Diváci: 2 723.

Nejlepší hráči: Miroslav Svoboda – Jan Hruška.

Plzeň: Miroslav Svoboda – L. Kaňák, Čerešňák, Kremláček, Jiříček, Kvasnička, Budík – Dzierkals, Kodýtek, Schleiss – Blomstrand, G. Thorell, Bulíř – F. Suchý, Mertl, Kantner – Adamec, F. Přikryl, M. Lang. Trenéři: Baďouček, Říha a Vlasák.
Vítkovice: Stezka – A. Solovjev, R. Polák, Galvinš, Jakub Stehlík, P. Koch, L. Kovář, Plášil – L. Krenželok, J. Hruška, Lakatoš – R. Bondra, Dej, M. Kalus – Roberts Bukarts, Marosz, Fridrich – J. Krejsa, Chlán, Lednický. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.