Plzeňská Škodovka, které těsně unikl přímý postup do čtvrtfinále, se v předkole střetne s Olomoucí. Série na tři vítězství začne ve středu v 17.30 hodin v plzeňské Logspeed CZ Aréně, kde se ve čtvrtek ve stejný čas hraje i druhý zápas. „O čtyřku jsme bojovali až do konce, vyšlo z toho páté místo, které by ještě loni stačilo k postupu do čtvrtfinále. Teď je ale soutěž nastavená jinak. Tak to prostě je a my se musíme soustředit na předkolo,“ prohlásil plzeňský trenér Ladislav Čihák.

V normálních časech by Plzeň a široké okolí nyní pulsovaly hokejem. Lidé by se předháněli, aby u toho mohli být. Jenže covidový malér drží společnost zkrátka. Hrát se bude stejně jako v základní části bez diváků, ale i tak je to lepší než nic. Loňské play-off pandemie těsně před startem čtvrtfinále stopla. Teď se sokové za přísných opatření do sebe pustí.

A Škodovka nechce nic podcenit, přestože s Olomoucí, která skončila dvanáctá, má v sezoně příznivou bilanci a v posledním kole seřezala Hanáky doma 9:1.

„Historie vám žádný zápas nevyhraje,“ zdůraznil hned po nedělní výhře plzeňský asistent Jiří Hanzlík.

„Bez ohledu na výsledek nám ten zápas napověděl, jak to bude vypadat v předkole,“ přidal se hlavní kouč Čihák. „Když snížili na 1:2, tak výrazně přidali a začali nás dohrávat. A i za rozhodnutého stavu nám dávali vědět, že zápasy s nimi bolí,“ připomněl Čihák, ale hned dodal, že tým na to bude připravený. „I my umíme rány rozdávat,“ vzkázal soupeři.

Plzeňský lídr Milan Gulaš vpravo na snímku z utkání proti hradeckému Mountfieldu.
Kapitán Gulaš věří v postup a neskrývá, že ho žene touha po titulu

Jako kouč zažil na plzeňské střídačce i předchozí souboje s Kohouty v play-off, čtvrtfinálové boje v roce 2016, 2018 a 2019, vždy s vítěznou tečkou pro Plzeň. A věří, že Indiáni se postupu dočkají i nyní. „Určitě pro to uděláme maximum,“ zdůraznil Čihák.

A jak jsou před sérií rozdané karty? Plzeň je favoritem. Hokejová kvalita, brankářská dvojice Frodl, Pavlát, k tomu ofenzivní síla s dominantní dvojicí Milan Gulaš, Tomáš Mertl, návrat marodů, po úspěchu hladoví mladíci, ale i bilance z posledních zápasů – tři výhry při skóre 21:3 hovoří jasně pro Škodovku.

Jenže pozor! Olomoucká parta sice nedisponuje tak výraznou osobností, jakou je Gulaš, ale zato sází na týmovost (o góly se dělí více hráčů v čele s Petrem Kolouchem – 12 gólů) a svou zarputilostí dokáže srazit i papírově silnější soupeře.

Odhodlanost dává najevo i olomoucký kapitán Martin Vyrůbalík. „Chce to rychle přepnout na play-off a vzpomenout si, jak jsme Plzeň trápili v minulých sériích. To znamená hrát náš hokej, jinak proti Plzni nemáme šanci,“ uvedl na klubovém webu 40letý matador olomoucké defenzivy.