Čtvrteční duel vyhráli hokejisté Škody Plzeň jednoznačně 5:0, celou sérii 4:1 na zápasy a v klidu mohou vyhlížet soupeře pro semifinále. Pro tým z Hané sezona skončila. Škodováci, kteří tak ve vrcholící extralize skončí nejhůř třetí, si po zápase zaslouženě užívali bouřlivý aplaus vyprodané arény, kam přišlo 7333 diváků.

HC Škoda Plzeň – HC OlomoucZdroj: Deník / Říský Milan

Do semifinálových bitev vstoupí vítězové základní části v sobotu 31. března zatím proti neznámému protivníkovi. Za postupem vykročili Západočeši už v první třetině. Ovládali hru, chytrými přihrávkami za obranu rozvraceli taktiku soupeře a hlavně se brzy ujali vedení. V 8. minutě Stach křižným pasem našel rozjetého Indráka, který pálil nad gólmanovým betonem k levé tyči. Převaha modrobílých pokračovala. Před olomouckou brankou vyplaval Kratěna, ale střílel těsně vedle. Denis Kindl to zblízka zkoušel bekhendem ale Konrád puk vyrazil ramenem.

Na opačné straně proti Holcově nebezpečné ráně zasáhl Svoboda. Gólman, který v sérii udržel podruhé čisté konto, tým podržel také v závěru třetiny. To hosté soupeře obléhali, ale nic z toho nevytěžili a naopak po rychlém protiútoku inkasovali podruhé. Preisinger vybídl ke skórování Hollwega. Rána plzeňského divouse se otřela o Konrádovu lapačku a zapadla do sítě.

HC Škoda Plzeň – HC OlomoucZdroj: Deník / Říský Milan

V úvodu druhé části pak Škodovka přidala uklidňující třetí zásah. Jones našel dlouhý pasem D. Kindla, ten popojel na pravý kruh a nedal Konrádovi šanci. Domácí poté s přispěním Svobody přečkali dvě oslabení po sobě. Plzeňský gólman zmařil i obrovskou Lašovu šanci, když se skokem stihl přesunout k druhé tyčce a ránu vyrazil.

Uvadajícího soupeře Plzeň v třetí části dorazila dalšími dvěma góly. Zařídili je Moravčík a druhou trefou v zápase Indrák. Pak už se borci v modrobílých dresech dělili o radost s fanoušky a užívali si jejich hold.

Hlasy trenérů

Ladislav Čihák (Plzeň): Dvě vítězství v Olomouci nás povzbudily, ale zase bylo třeba krotit přehnanou euforii, že se už nemůže nic stát a nechtěli jsme tím být svázáni.  Upozorňovali jsme hráče, že soupeř už nemá co ztratit půjde do toho naplno. Začali jsme výborně a celý zápas jsme byli lepším týmem. Porazit stejného soupeře čtyřikrát po sobě není jednoduché a jsme rádi, že jsme to zvládli. Série byla tvrdá, ale férová. Žádné zákeřnosti tam nebyly. Hráči na obou stranách uměli rány rozdat i přijmout. Olomouc ve čtvrtfinále bojovala srdnatě. Zároveň jsem  hrdý na naše kluky, že čtvrtfinále zvládli a můžeme si před semifinále chvilku odpočinout.
 
Zdeněk Venera (Olomouc): Málem jsem ztratil hlas, takže budu stručný. Na Plzni bylo vidět sebevědomí, které si přivezla po dvou výhrách u nás. Navíc se pátý zápas vyvíjel podle představ soupeře, který se rychle ujal vedení. Škoda, že jsme z těch pár šancí, co jsme měli, nedali nějaký gól. Musím uznat, že na čtyřku to asi nebylo a Plzeň postoupila zaslouženě. Přeji ji hodně štěstí do dalších bojů.

HC Škoda Plzeň – HC OlomoucZdroj: Deník / Říský Milan

Branky a nahrávky: 8. Indrák (Stach, Jones), 19. Hollweg (Preisinger, T. Kubalík), 23. D. Kindl (Jones), 54. Moravčík (Kracík, Mertl), 57. Indrák (Kratěna, Jones). Rozhodčí: Hejduk, Hribik - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:5. Využití:2:0. Třetiny: 2:0, 1:0, 2:0. Diváci: 7 333. Konečný stav série:4:1.

Plzeň: M. Svoboda - Kadlec, Moravčík, Čerešňák, J. Kindl, Jones, D. Sklenička - Gulaš, Mertl, Schleiss - Indrák, Kratěna, Stach - Kantner, Kracík, D. Kindl - T. Kubalík, Preisinger, Hollweg. Trenéři: Martin Straka, Čihák, Jiří Hanzlík a Vlasák.

Olomouc: Konrád - Škůrek, Vyrůbalík, Jaroměřský, Staněk, J. Galvas, L. Galvas, Houdek - Irgl, J. Knotek, Burian - Skladaný, Ostřížek, J. Káňa II - Eberle, Matai, Laš - Jergl, Herman, Holec. Trenéři: Venera, Tomajko a Moták.

Hokejisté staršího dorostu Plzně dobývají branku Zlína v osmifinále play-off extraligy.
Junioři i dorostenci hokejové Škody hrají vyrovnané série play-off