Do třetice v novém roce se hokejisté Škody Plzeň dočkali vítězství. Extraligový lídr po porážkách ve Vítkovicích a v Brně zabral a v nedělním souboji 38. kola porazil doma Liberec 4:2. O zisku tří bodů rozhodli Indiáni ale až ve třetí třetině, kdy libereckého  brankáře Willa překonali dvakrát rychle po sobě. Vítězný gól zařídil obránce Jakub Kindl, který jen nedávno prodloužil své angažmá v Plzni do konce sezony a včera hrál první zápas po zranění. Porážku Tygrů potom zpečetil prvním gólem v sezoně další bek Pulpán.

Předtím byl ale osud vyrovnaného střetnutí na vážkách. První i druhá třetina skončila shodně 1:1. „Bez ohledu na to, jak si nyní Liberec stojí v tabulce, jde stále o těžkého soupeře a o to víc si vítězství ceníme,“ uvedl po boji plzeňský trenér Ladislav Čihák.

Hráči HC Škoda Plzeň hostili v neděli tygry z Liberce.Zdroj: Deník / VAIZ Zdeněk

Do vedení dostal Indiány v dlouhé přesilovce pět na tři svou bombou Kratěna. Pro zkušeného matadora šlo v neděli o 1101. zápas v extralize a v zaplněné aréně (7222 diváků) také za překročení dalšího famózního milníku v kariéře sklidil bouřlivý aplaus. Vedoucí gól hosty nesrazil. Spíš naopak. Vyráželi do rychlých brejků, ale Kvapil ještě Svobodu nepřekonal. Až v závěru třetiny zaútočil  Ordoš, jeho zakončení domácí zblokovali, ale znovu se zmocnil puku a Bližňák 39 sekund před pauzou srovnal.

Hned v úvodu druhé části vyhodil Gulaš puk z obranného pásma rukou, šel sedět a hosté se v přesilovce ujali vedení. Indiánské řady ovládlo rozčarování, ale prapor zdvihl Gulaš, snažící se napravit svůj poklesek. Plzeňských šancí přibývalo, na Willa se dokonce v oslabení řítili Gulaš s Mertlem, jenže gólman na ledě, kde hokejově vyrostl, čaroval. Až v závěru prostředního dějství domácí znovu využili dvojnásobnou přesilovku. Stach střílel z úhlu po ledě, ale puk odrazem od Willovy výstroje skončil v liberecké síti.

Závěrečná třetina se změnila v emotivní bitvu kdo s koho. Ve 46. minutě ale Jakub Kindl napřáhl z dálky a puk s přispěním některého z hostů skončil v síti. Na radosti zkušeného beka nezměnil nic ani fakt, že gól byl původně připsán mladšímu bratrovi Denisi Kindlivi. „Já ani nevěděl jak gól padl, natož zda byl brácha na ledě. Až potom mi řekli, že šlo nejspíš o libereckého vlastňáka,“ vysvětloval Jakub Kindl.

Hráči HC Škoda Plzeň hostili v neděli tygry z Liberce.Zdroj: Deník / VAIZ Zdeněk

Dvě minuty nato projel  po levém křídle Pulpán a parádní trefou pojistil náskok. Tygři ještě zkoušeli kousat, odvolali brankáře, ale ani v šesti porážku neodvrátili. „I tak jsme v Plzni odehráli dobrý zápas. Těžko se něco dělá, když se dvakrát ocitnete ve třech,“ litoval  liberecký asistent Karel Mlejnek. „Nechceme ale brečet. V boji o klíčový třetí gól uspěla Plzeň a tím si vzala tři body,“ uznal při absenci Filipa Pešána opět hlavní kouč Tygrů.

Hlasy trenérů po utkání 

Ladislav Čihák (Plzeň): Měli jsme dvě dvojnásobné přesilovky, naštěstí jsme je využili. Šli jsme do vedení, Liberec to otočil a bez ohledu na to, kolik má bodů, to byl ohromně těžký soupeř. Jsme rádi, že jsme srovnali na 2:2 a ve třetí třetině rozhodovala první vstřelená branka, kterou jsme dokázali dát my. Kluci to odmakali a jsme hodně rádi za cenné tři body. Museli jsme trochu improvizovat, zraněný Miroslav Preisinger se vrátí asi až za měsíc a půl. 

Karel Mlejnek (Liberec): Utkání se mi hodnotí těžce. Ačkoliv jsme nebodovali, odehráli jsme dobré utkání. Hráči si zaslouží pochvalu. Dostali jsme poměrně smolné branky. Hraje se těžko, když se dostanete dvakrát do třech. Soupeř toho využil a to rozhodlo. 

I další zápas sehraje Škodovka doma, a to netradičně ve středu, kdy v předehrávce 49. kola hostí Vítkovice (začátek 17.30). Tedy soupeře, s nímž jen nedávno Indiáni padli na jeho ledě 0:3.