Vedle asistenta hlavního kouče Jaroslava Špačka se na hry do jihokorejského Pchjongčchangu vydá hned šestice bývalých nebo současných hráčů Škody Plzeň.

Důvěru dostal plzeňský rodák brankář Pavel Francouz, dále obránce Vojtěch Mozík a útočník Jan Kovář – dva borci, kteří se Škodovkou vybojovali první mistrovský titul.

Premiéru na olympijském turnaji zažije střelec Dominik Kubalík, úspěšný Plzeňan, který ještě na začátku sezony dával góly za Indiány a teď válí ve švýcarském celku Ambri-Piotta.

A také dvě ofenzivní hvězdy aktuálního extraligového lídra ze západu Čech – nejproduktivnější hráč soutěže Milan Gulaš a nejlepší extraligový střelec Tomáš Mertl. Nerozlučné parťáky, kteří společně táhnou Plzeň v extralize k vrcholu, nominace překvapila. „Možná v koutku duše jsem doufal, že by to mohlo vyjít. Poslední dobou jsem čelil neustále nějakým dotazům ohledně nominace, ale snažil jsem se ten tlak nepřipouštět,“ říkal Gulaš.

Proti Českým Budějovicím chyběla mladým viktoriánům hladovost, řekl trenér Josef Šneberger.
Viktoriáni zůstali těsně pod stupni vítězů

Ačkoliv má za sebou bohatou kariéru a objevoval se i v národním týmu, tak na vrcholné světové akci si zahraje poprvé. „Jsem moc rád, že mi trenér věří a došlo i na moje jméno,“ podotkl dvaatřicetiletý forvard.

Gulaš v Plzni exceluje, a tak nebylo divu, že po rychlém, šikovném a průbojném útočníkovi Jandač sáhl. „Důvěru se budu snažit splatit,“ reagoval v běžící sezoně autor 19 gólů a 33 asistencí.

Také Mertl byl z pozvánky do Pchjongčchangu nadšený. „Jsou to nádherné pocity. Hokej se snažím dělat na maximum a tohle je odměna,“ uvedl jednatřicetiletý centr, který extraligové hitparádě střelců kraluje se 24 góly.

Josef Jandač do Koreje povolal patnáct legionářů z ruské KHL, sedmičku zástupců z extraligy a tři hráče ze švýcarské nejvyšší soutěže. Zásadní překvapení v nominaci nejsou.

Pavel Vrba
Viktoria letí do Španělska

Oproti svým předchůdcům měl ale reprezentační trenér dost nezvyklou úlohu – nemohl totiž vybírat z hráčů zámořské NHL. Ti se olympiády poprvé od roku 1998 nezúčastní. O to větší otazníky turnaj vzbuzuje.

Vždyť pouze dva nominovaní borci už za sebou mají olympijské starty. Martin Erat a Roman Červenka. „I tak ale máme hodně zkušený tým,“ myslí si Jandač.

Lídrem týmu má být právě Erat, který byl už na třech olympiádách a v šestatřiceti letech patří k tahounům Komety Brno.

Do Pchjongčchangu odcestuje reprezentace v pondělí 12. února. Do  olympijského turnaje pak český národní tým  vstoupí o tři dny později duelem s domácí Koreou, následovat budou zápasy s Kanadou a se Švýcarskem.

Nominace na ZOH:
Brankáři: Pavel Francouz (Čeljabinsk), Dominik Furch (Omsk), Patrik Bartošák (Vítkovice).
Obránci: Ondřej Němec (Kometa), Jan Kolář (Chabarovsk), Michal Jordán (Chabarovsk), Adam Polášek (Soči), Vojtěch Mozík (Vitjaz), Ondřej Vitásek (Chanty Mansijsk), Tomáš Kundrátek (Novgorod), Jakub Nakládal (Jaroslavl).
Útočníci: Roman Červenka (Fribourg), Michal Birner (Fribourg), Dominik Kubalík (Ambri-Piotta), Petr Koukal (Hradec Králové), Jan Kovář (Magnitogorsk), Roman Horák (Vitjaz), Michal Řepík (Slovan Bratislava), Jiří Sekáč (AK Bars Kazaň), Lukáš Radil (Spartak Moskva), Milan Gulaš (Škoda Plzeň), Tomáš Zohorna (Chabarovsk), Michal Vondrka (Chomutov), Tomáš Mertl (Škoda Plzeň), Martin Erat (Kometa Brno).  
Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.   

Zápasy českých hokejistů ve skupině A:
ČR – Korea (15. 2. 2018, 13.10 hod. SEČ)
ČR – Kanada  (17. 2. 2018,  4.10 hod. SEČ)
ČR – Švýcarsko (18. 2. 2018,  8.40 hod. SEČ