Hned dvakrát zlomili hokejisté Škody Plzeň v Hradci Králové černou sérii.

Po čtyřech neúspěšných pokusech Plzeňští konečně svalili Mountfield, když duel 22. extraligového kola na východě Čech vyhráli 4:1. Zároveň Indiáni v aktuální sezoně uťali třízápasovou šňůru porážek a v tabulce přeskočili přemoženého soupeře. Výrazně k tomu přispěl brankář Svoboda, který po nějakém čase zase dostal důvěru a kryl 36 hradeckých střel.

Hokejisté Škody Plzeň porazili hradecký Mountfield na jeho ledě 4:1.Hokejisté Škody Plzeň porazili hradecký Mountfield na jeho ledě 4:1.Zdroj: mountfieldhk.cz/Stanislav Souček

Škodovka do zápasu nastoupila s pozměněnými útoky a v defenzivě už s uzdraveným Piskáčkem. V úvodu duelu však nic nenasvědčovalo, že by hosté měli slavit.

Mountfield totiž na soupeře vlétl, modrobílí se dlouho jen bránili, ale Svoboda i pod palbou držel čisté konto. Z otočky na něj zblízka nevyzrál K. Klíma ani v další šanci Lalancette. Hosté přečkali i oslabení, když proti Cingelovi zasáhl skvěle znovu Svoboda (v první třetině měl 16 zákroků). Roztažený udržel skákající puk před brankovou čárou.

A v 17. minutě přišel blesk z čistého nebe. Plzeňský Kodýtek podnikl rychlý výpad, puk předložil Schleissovi, který se vyhnul obránci a trefou z pravého kruhu na vzdálenější tyč dostal modrobílé do vedení. To mohli hosté záhy umocnit v přesilovce, ale naložili s ní bídně.

Na začátku druhé části Svoboda vychytal znovu K. Klímu a tím se však útočná aktivita Mountfieldu vyčerpala. Režii zápasu přebrali postupně Plzeňští a byli odměněni. Po půlce zápasu znovu štírek Kodýtek zpoza domácí branky přihrával a Suchý ranou bez přípravy zvýšil na 2:0 pro Plzeň. Pár minut poté se do role nahrávače pasoval naopak Suchý. Zabojoval v rohu útočného pásma a přes klubko bránících hráčů nabil na levý kruh volnému Houdkovi na uklidňující třetí a pro mladého beka zároveň první extraligový gól v kariéře.

Šokující průběh někteří hradečtí příznivci neustáli a za stavu 0:3 opouštěli stadion. Západočeši ale ještě neměli vyhráno.

Ve 46. minutě totiž Jankovu bombu gólman jen vyrazil, Jergl z dorážky neuspěl, ale K. Klíma už odkrytou klec trefil. Snížení hradecké šiky probralo, probudilo se i domácí publikum a zápas dostal nový náboj.

Východočeši ještě zabrali a zákroků zase víc přibývalo na straně Svobody. Skvěle si poradil s nájezdem sourozenců Klímových. Kelly přihrál Kevinovi na mezikruží, ale brankář vyjel a ránu kryl.

Ještě ale stále zbývalo dost času k možnému zvratu.

Pak byl ale vyloučen hradecký Doležal a v přesilovce přidal pojišťující zásah Rekonen. Poprvé jen vyprášil výstroj brankáře Kiviaha, napodruhé už však byl úspěšný. Nabíjel mu opět Kodýtek, který tak měl prsty ve třech ze čtyř plzeňských gólů.

Hradečtí to v závěru ještě zkoušeli v šesti bez gólmana, jenže marně. Plzeň tři body uhájila.

Chuť výhry by měla být pro tým ze západu Čech pobídkou do nedělního kola, v němž se Škodovka postaví doma od 16.30 hodin obhájcům titulu z Třince.

Hlasy trenérů:

Tomáš Martinec (Hradec Králové): Gratuluju Plzni k vítězství, myslím si, že vyhrála zaslouženě. Rozhodla i efektivita v zakončení. Neodehráli jsme úplně špatný zápas, měli jsme snahu a vypracovali si spousty šancí, ale když dáme jenom jeden gól, tak je hrozně těžké vyhrávat. Naše utkání jsou bohužel všechna stejná. Máme hodně střel a šancí, ale nejsme důrazní v zakončení a nedáváme góly.

Petr Kořínek (Plzeň): Utkání bych rozdělil na dvě poloviny. První třetina byla z naší strany špatná, sice jsme dali gól, ale neměli jsme skoro žádné střely. Hradec má velmi dobré mužstvo a tlačil nás. Od osmé deváté minuty druhé třetiny jsme se zlepšili a podařilo se nám vstřelit branky. Závěr byl hektický, za stavu 3:0 jsme inkasovali a zápas byl pořád ještě otevřený. Musíme ale pochválit kluky za bojovnost a že ten závěr uhráli. Jsme strašně rádi za vítězství.

Lyžařka Kateřina Razýmová se po narození dcery chystá na návrat do bílé stopy.
Máma v zápřahu. Izabelka mě nechává trénovat, usmívá se Razýmová

Mountfield HK – Škoda Plzeň 1:4

Třetiny: 0:1, 0:2, 1:1. Branky a nahrávky: 46. Kev. Klíma (Jergl, Jank) – 17. Schleiss (Kodýtek), 33. Suchý (Kodýtek, Hrabík), 37. Houdek (Suchý), 53. Rekonen (Kodýtek, Holešinský).

Rozhodčí: Hribik, Vrba – Lučan, Rampír. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Střely na branku: 37:19. Diváci: 3 566.

Nejlepší hráči: Kevin Klíma – Petr Kodýtek.

Mountfield: Kiviaho – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandić, F. Pavlík, Marcel – Okuliar, Lev, Doležal – Kev. Klíma, Lalancette, Jergl – Pilař, Cingel, Kel. Klíma – Moravec, Štohanzl, Ouřada. Trenéři: T. Martinec, P. Svoboda a Hamara.

Plzeň: M. Svoboda – Baránek, Zámorský, Piskáček, Kaňák, Houdek, Kvasnička – Schleiss, Kodýtek, Hrabík – Suchý, Malát, Holešinský – Lang, Mertl, Rekonen – A. Dvořák, Bitten, Adamec. Trenéři: Kořínek a Bombic.