1. Nařežte si, popřípadě i ohoblujte dřevěné součásti, z nichž budete lavičku sestavovat. Jde o delší a kratší díly nohou lavice a delší a kratší díly budoucí sedací plochy.

2. S pomocí lepidla (voděodolná disperze) a svěrek začněte spojovat hranoly určené pro sedák s hranoly jedné nohy lavice. Dbejte na kolmost sedáku a nohy! K sobě slepené hranoly ještě pojistěte hřebíky. Vězte, že lepidla bude potřeba dost.

3. Sestavte nohu na druhé straně sedáku. Jestliže jste v předcházejícím kroku postupovali přesně, druhá noha bude hotová cobydup. Hřebíky jakžtakž drží slepený korpus pohromadě, ale určitě postahujte nohy i sedák svěrkami, dokud lepidlo pořádně neuschne.

Zahradní domek na nářadí.
Zahradní domek je ideální úložiště zahradní techniky. Jak vybrat ten nejlepší?

4. Po zaschnutí lepidla obruste nejen sedák, ale celou lavičku dohladka a jemně (netřeba zakulacovat) srazte hrany sedáku.

5. Ujistěte se, že jsou nohy stejně dlouhé a s pomocí vodováhy zjistěte, jestli lavice stojí rovně. Opatrným zarovnáním (ořezem a dobroušením nebo jen sbroušením) odstraníte i případné „vrklání“.

6. Je vhodné nohy zespoda osadit ještě dvěma nožičkami z kovu nebo odolného plastu, které budou lavici lépe izolovat od vlhkosti ze země.

7. Lavičku se hodí namořit (například olejovou lazurou, odstín vašeho gusta) a ještě ji pak můžete dát voděodolný bezbarvý nátěr, který nepozmění barvu původního namoření.