Aby sem však v noci na 1. května mohly odletět čarodějnice ze všech koutů Česka, potřebují to správné létající koště. A ne každý asi doma vlastní Nimbus 2000. V době uzavřených obchodů, i toho v Příčné ulici, kam chodí pro potřeby knižní Harry Potter, stačí k výrobě koštěte vhodného k letu však málo.  

„Pokud doma nemáte nevyužitou dřevěnou násadu, stačí zajít do lesa a nalézt odpovídající kousek větve,“ říká dekoratérka z Častolovic na Rychnovsku Michaela Kašparová. A když už je člověk v lůně přírody, přibalí si k větvi dostatečné množství březových proutků, „Ty poté zkrátíme asi na metr. Dále pak potřebujeme provázek či drátek, nůžky, trpělivost a šikovné ruce,“ dodává Michaela Kašparová když rovná proutky vedle ideálně dlouhé a tlusté větve.

Expozice čarodějnických procesů ve Vodní tvrzi v Jeseníku
Čarodějnické běsnění. Inkvizitorské procesy končily krutou smrtí na hranici

Březovými proutky poté dekoratérka obalí větev tak, že ty jsou asi na 20 centimetrech budoucího koštěte. Pak si bere do ruky motouz, kterým proutky s „násadou“ pevně spojí. „Aby bylo koště pevnější a za letu tolik nevibrovalo, je dobré poté na další část použít místo provázku pentli,“ říká „čarodějnice z Častolovic“ když obepíná další část koštěte žlutou stuhou.

Poté už stačí vzít nůžky a na obou koncích začistit vrbové proutky tak, aby se budoucí čarodějnice nemusela za výtvor, který ji povětšinou doma vytvoří její muž, stydět. A co dál? „Dál už stačí jen nasednout a odletět,“ dodává žena pod jejímiž šikovnýma rukama bylo létající koště hotové za necelé čtyři minuty.