Bělavý moučný povlak na téměř na všech částech rostlin – od stébel travin přes listy ovocných stromů, plody ovoce a zeleniny až po poupata – signalizuje nemoc zvanou pravé padlí. Později list změní barvu na hnědou a uschne. Patogenem tohoto onemocnění je houba, jejíž spory létají vzduchem, usadí se na listech, klíčí tam a vytvoří podhoubí. Padlí napadá okurky, mrkev, černý kořen, ovocné stromy, růže, azalky, karafiáty a jiné okrasné rostliny.

Titulní strana magaínu HobbyZdroj: deníkNež začnete listovat rostlinolékařskými brožurami a hledat příčinu opadávání nebo žloutnutí listů, zkontrolujte, jestli dané rostlině či keři poskytujete správnou péči. Nejčastější chybou bývá volba nevhodného stanoviště, někdy příliš zálivky, hnojiv, slunce nebo stínu. Výsledkem je pak kromě už popsaných příznaků také menší odolnost vůči skutečným chorobám a zvýšená náchylnost k napadení škůdci.

Hnědé (dříve americké) padlí angreštové je v posledních letech jednou z nejvážnějších chorob u angreštů, ale také u rybízů. Způsobuje odumírání celých letorostů. Preventivním opatřením bývá provzdušnění koruny keřů, nepřehnojovat dusíkem, spíše doplnit vyšší spotřebu draslíku. Padlí může potrápit i pokojové orchideje. Chorobě se daří při vyšších teplotách a nedostatku vláhy.

Na rozdíl od padlí plíseň miluje vlhkost. Její spory se přichytí na vlhkém listí a pronikají do rostlinných pletiv přes průduchy. Zatímco padlí napadá horní části listu, plíseň napadá zadní stranu listu, kde houba vytvoří bílý povlak. Mezi ohrožené rostliny patří ředkvičky, křen, černý kořen, hlávkový salát, polníček, hrášek, špenát, cibule a vinná réva, vidět ji lze na fuchsiích, gladiolách a karafiátech. Výskyt plísně je důsledkem přílišné vlhkosti, proto upravte zálivkový režim. Rzivost i strupovitost jablek a hrušek způsobují cizopasné houby, které úspěšně přezimovaly a jejich spory (výtrusy) za příznivých podmínek infikovaly nové mladé listy i plody. Zejména meruňky a višně poškozuje moniliový úžeh květů, který způsobuje také houba. K infekci dochází v době kvetení, především za chladného a deštivého počasí. Houby jsou také původcem většiny chorob, které možná trápí váš trávník. Některé choroby se projeví po zimě, což je případ plísně sněžné, jiné zase v létě nebo na podzim.

Jedním z nejběžnějších škůdců je drobný bílý létavý hmyz. Když zahýbete s listy, molice začnou odletovat. Živí se šťávami, které sají většinou na spodní straně listů, ty se pak kroutí, bývají pokryty lepivým trusem – medovicí – a rostlina postupně chřadne. Navíc molice přenášejí až šedesát různých virů. Napadají zeleninu, jako jsou papriky, rajčata, okurky, ale také maliny, jahody, bazalka a okrasné rostliny. Pomocníkem v boji s těmito škůdci může být postřik výluhem z kopřiv nebo v případě skleníku lze nasadit biologické predátory v podobě parazitické vosičky nebo dravé ploštice.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Hobby, který je součástí regionálních Deníků

Dále si přečtete:

- Autem proti alergii

- Pelíšky pro vaše mazlíčky

- Když chlap zavařuje

- Stavíme psí boudu

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.