Mrkvová polévka

Mrkvová polévkaZdroj: ShutterstockIngredience: 300 g mrkve, 150 g brambor, 50 g másla, 100 ml smetany, 1 vejce, 2 lžíce krupice, čerstvá pažitka, sůl, kmín

Postup: Na rozpáleném másle orestujte nahrubo nastrouhanou mrkev. Zaprašte ji krupicí a osmahněte. Mrkev zalijte 1,5 l vody, osolte, přidejte na kostičky nakrájené brambory, kmín a vařte do změknutí. Rozšlehejte vejce, přidejte k němu smetanu a nasekanou pažitku a tuto směs vlijte do ještě horké, ne však vroucí polévky. Pak je dobré polévku nechat pod pokličkou ještě asi 10 minut dojít. Dosolte podle chuti.

Hledáte rychlý oběd? Těstoviny nikdy nezklamou
Rychlý oběd? Těmito recepty s těstovinami neztratíte čas ani chuť

Hovězí závitky s celerem

Hovězí závitky s celeremZdroj: ShutterstockIngredience: 750 g hovězího zadního masa, 100 g mletého vepřového masa, 100 g celeru, 50 g slaniny, 100 g cibule, 50 g sádla, 50 g žemle, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř

Postup: Do misky nakrájejte žemli a zvlhčete ji trochou vody. Přidejte vejce, mleté maso, nahrubo nastrouhaný celer a osolte. Směs dobře promíchejte. Plátky hovězího masa dobře rozklepejte, osolte a opepřete, naplňte celerovou nádivkou, zatočte a sepněte párátkem. Hotové závitky obalte v hladké mouce. Na sádle krátce orestujte nakrájenou cibuli a slaninu, přidejte závitky a prudce opečte ze všech stran. Podlijte vodou a zakryté asi hodinu duste v troubě při 180 °C. Podávejte s rýží nebo knedlíkem.

Domácí chleba
Nechcete pečivo z obchodu? Upečte si ho díky těmto receptům doma

Salát z červeného zelí s jablky

Salát z červeného zelí s jablkyZdroj: ShutterstockIngredience: 500 g červeného zelí, 2 jablka, 1 cibule, 1 lžíce oleje, ocet, cukr, sůl

Postup: Červené zelí nakrájejte na drobné nudličky a vařte asi 5 minut v osolené vodě. Zelí sceďte a nechte okapat. Do vychladlého zelí přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a jablka, olej, 3 lžíce vývaru ze zelí a podle chuti cukr a ocet. Před podáváním salát dobře vychlaďte.

Polévky
Milujete polévky? Vyzkoušejte recepty, které zvládne každý

Lívance s jablky

Lívance s jablkyZdroj: ShutterstockIngredience: 140 g polohrubé mouky, 160 g ovesných vloček, 400 ml mléka, 2 žloutky, 20 g jemné strouhanky, 40 g moučkového cukru, lžička mleté skořice, špetka soli, 400 g oloupaných nastrouhaných jablek, tuk na smažení

Postup: Do mléka namočte ovesné vločky a nechte je nabobtnat. Přidejte žloutky, mouku, strouhanku, cukr, skořici a sůl a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte jablka. Smažte na rozpáleném tuku z obou stran a ihned podávejte. Nejlépe se zakysanou smetanou.