Klášterní rohlíčky

Ingredience: 210 g hladké mouky, 140 g mletých ořechů, 160 g másla, 50 g tmavé čokolády, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek.

Vánoční perníčky podle Markéty Chovancové
Měkké vánoční perníčky. Tradiční cukroví, u kterého si zuby nevylámete

Postup: Do misky odvážíme mouku, cukr (nejlépe i prosejeme), mleté ořechy a tyto sypké suroviny promícháme. Přidáme čokoládu (nastrouháme, pokud chceme kropenaté rohlíčky, nebo rozpustíme pro tmavší jednolitou barvu), změklé máslo a žloutek. Všechny suroviny promícháme a zpracujem v hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme nejméně dvě hodiny odpočnout v lednici.

Poté buď tvoříme rohlíčky ručně, které pak skládáme na plech vyložený pečicím papírem nebo naplníme formičky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 10 minut, dle trouby. Po vychladnutí jsem je ještě naplnila mixitellou s kouskem másla a konce namočila do rozpuštěné čokolády. Skladujeme v chladu.

O Markétě

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. Je autorkou blogu Markéta v troubě. O své umění se s Vámi pravidelně podělí v našem seriálu. „Vaření a pečení je pro mě největší koníček a baví mě dělat dny lahodnější a krásnější. Nejvíce mě hřeje u srdce, když mi ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte doma,“ říká Markéta s úsměvem.

Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.