Galerie: Podívejte se, jak se vaří pivní speciály v Druztové

Podívejte se, jak se vaří pivní speciály v Druztové Známý šťáhlavský pivovar Radouš změnil pole působnosti a usadil se na malebném statku v Druztové na severním Plzeňsku. Nově zde také vaří i pod spřízněnou značkou The Barn Beer co. Členové pivovarského týmu jsou v novém zázemí spokojeni, obec Druztová se pro ně stala srdcovou záležitostí a novým domovem. Pojďme nahlédnout do jeho procesů společně s vrchním sládkem Janem Ilgnerem. Začátek vyžaduje kvalitní suroviny, zde můžeme vidět tzv. světlý slad, pár týdnu uleželý (kvůli snížení vlhkosti zrn) následně poputuje do šrotovače. Slad se následně šrotuje na požadovanou hrubost k dalšímu zpracování, tedy samotnému vystírání (smíchání s vodou) a  vaření. Po vystírce probíhá tzv. rmutování (tvorba cukru ze sladového škrobu). Tuto fázi zde kontroluje pomocník sládka Josef Mašek. Varné nádoby jsou obsluhovány skrze řídící panel. Vrchní sládek zde nastavuje samotné procesy a má pod kontrolou teploty varných i chladicích zařízení pro mladinu. Pomocník sládka Josef Mašek kontroluje a nastavuje fázi scezování kde se odděluje tzv. sladina. Sládek čistí okraje varné nádoby od zbytků převařeného sladu. Do této nádoby poputuje ze scezovací kádě (nalevo) výsledná sladina. Soustava trubek a páček mezi oběma nádobami ve které by se vyznal málokdo, ovládá pomocník i samotný sládek s absolutním přehledem. Při procesu scezování se také hlídá kal sladiny, který svou čirostí anebo naopak zakalením určuje výslednou a kýženou podobu druhu piva. Výsledná podoba sladiny připravená k degustaci. Další nezbytnou surovinou po scezení sladiny je kvalitní chmel. Jan Ilgner pracuje pod značkou The Barn Beer co.  s druhy populárních zahraničních chmelů jako je například Mosaic, Galaxy a Sabro, používané pro výrobu speciálů, tedy svrchně kvašených piv. Pečlivě zavakuovaný chmelový granulát k uchování jeho výrazného aroma. Fáze chmelovaru (tzv. svaření sladiny s chmelem) vytvoří mladinu. Ta putuje z varného kotle do tohoto chladícího zařízení. Směr průtoku mladiny do chladícího zařízení. Po veškerém oddělení chmelu a kalů v mladině a jejím zchlazení nastává fáze zakvašení v kvasné nádobě. Zde kvasí Stodolní desítka – oblíbené Radoušovo výčepní pivo. Zatímco v ležáckých CK (cylindrokonických) tancích jsou piva již po fázi kvašení, připravené ke stáčení. Pivo je již dostatečně uleželé a příznivci piva mohou ochutnávat. Stodolní desítka. Styl: světlé výčepní pivo, chmely: Bohemie/ŽPČ, stupňovitost: 10° plato, alkohol: 4% obj., hořkost: 28 IBU Stodolní desítka v láhvi. Styl: světlé výčepní pivo, chmely: Bohemie/ŽPČ, stupňovitost: 10° plato, alkohol: 4% obj., hořkost: 28 IBU Zákazníci mohou pít například i z těchto degustačních lahví s ovocným speciálem (limetka a kokos) nebo druhem Westcoast IPA.