Do posledního kola, v němž zajíždějí ve středu do Mladé Boleslavi, půjdou se ztrátou jednoho bodu na vedoucí Slavii, která přivítá doma Zlín.

„Sehráli jsme dobré utkání, soupeře jsme téměř do ničeho nepustili. Jen jsme nebyli tolik produktivní, proto byl zápas otevřený až do konce,“ prohlásil po nedělním vítězství plzeňský kouč Michal Bílek.

„Věděli jsme o tom, že nám vítězství bude garantovat druhé msto před nadstavbou. S tím cílem jsme do zápasu šli. Jsem rád, že budeme mít Spartu doma,“ doplnil trenér Viktorie.

Jeho svěřenci začali proti Ostravě aktivněji, ze závaru v šesté minutě ale vytěžili jen a hodně nepřesný pokus Sýkory. Blíže ke gólu měli ve 14. minutě, když Havel vracel hlavičku míč před branku, jenže nikdo se nedostal k zakončení. Viktoria měla i dál navrch, Baník hrozil sporadicky.

21. kolo I. A třídy: SK Petřín Plzeň B - Bělá nad Radbuzou 5:0 (5:0).
PODÍVEJTE SE: Rezerva Petřína pokračuje v krasojízdě, Bělé nasázela pět gólů

Až po půlhodině hry se měnilo skóre, domácí stoper Santos našel dlouhým pasem z vlastní poloviny na šestnáctce soupeře Mosqueru, který si šikovně naběhl za ostravskou obranu a nádherně přeloboval gólmana Laštůvku – 1:0.

Hosté vyslali první střelu na plzeňskou branku ve 36. minutě, pokus Kaloče byl hodně nepřesný. Chvilku na to mohl přidat Mosquera po chybě hostující obrany druhý gól, ale jeho pokus Laštůvka vyrazil na roh. Stejně si pak poradil i s pokusem Kopice v poslední minutě prvního poločasu.

Po zahřívací čtvrthodině druhé půle se v Doosan Areně začaly dít věci. Nejprve Baník vyrovnal, aniž by vystřelil na branku, Buchta doběhl u brankové čáry míč a Havel si jeho zpětnou přihrávku srazil ve skluzu do vlastní sítě, bylo srovnáno – 1:1.

Prakticky hned po rozehrávce si mohli vzít domácí vedení zpátky, do velké šance se dostal po chybě stoperů Beauguel, a le jeho střelu levačkou vyrazil gólman Laštůvka a dorážku hlavou zastavil na cestě do opuštěné branky Kaloč.

V 65. minutě se viktoriáni přece jen dočkali, po rohu Baníku a následném brejku Sýkory, který posunul na Kopice a ten vybídl ke skórování Buchu – 2:1. Plzeňský záložník byl pak při chuti, v 73. minutě se prokličkoval do šestnáctky Baníku, jenže jeho pokus těsně minul ostravskou branku. Střelu Mosquery zase vyrazil gólman Laštůvka, a protože těsně vedle plzeňské branky skončila i hlavička Buchty, tři body zůstali v Plzni.

„Zasloužená výhra Viktorky, která má velmi kvalitní mužstvo. Hraje útoční a kombinační fotbal. V tom nás přehrávali. Ale i s výkonem mužstva jsem spokojený. Jenže když v Plzni uděláme dvě individuální chyby, nemůžeme myslet na vítězství. Hodně nás podržel Lašty (Laštůvka) v brance,“ uvedl k utkání hostující kouč Tomáš Galásek, jenž se na pozici hlavního trenéra posunul ve středu.

Viktoria Plzeň – Baník Ostrava 2:1

Poločas: 1:0

Branky: 31. Mosquera, 65. Bucha – 62. vlastní Havel.

Rozhodčí: Berka – Kříž, Váňa. ŽK: Řezník – Takács, Pokorný, Klíma. Diváků: 10 726.

Viktoria Plzeň: Staněk – Řezník, Santos, Hejda, Havel – Bucha, Kalvach – Kopic (85. Šulc), Sýkora (69. Chorý), Mosquera (90. Holík) – Beauguel (85. Čermák).

Baník Ostrava: Laštůvka – Ndefe, Pokorný, Takács (75. Chlumecký), Fleišman – Jaroň (66. Falta), Kaloč – Kuzmanović (66. Budínský), Boula (71. Šín), Buchta – Jiří Klíma (75. Smékal).