„Já musím naše učinkování v Evropské lize hodnotit velice pozitivně. Vyhráli jsme skupinu, postoupili jsme mezi posledních šestnáct týmů a až do poslední minuty odvety se Sportingem Lisabon jsme hráli postup do čtvrtfinále. Z mého pohledu jsme Evropskou ligu odehráli velice dobře,“ prohlásil po vítězství 2:1 nad Sportingem Lisabon trenér Pavel Vrba.

Převažuje ve vás zklamání z vyřazení nebo radost z cenného vítězství nad tak silným týmem jakým je Sporting?
Převažuje ve mně hrdost nad výkonem hráčů, byl úžasný. Doufám, že se nám to v jarní části sezony podaří vícekrát i v české lize.

Ve své kariéře jste zažil s Viktorií už spoustu zápasů, kam řadíte vítězství nad Sportingem?
Když se ohlédnete zpátky, my hrajeme v evropských pohárech velice dobře. Utkání se Sportingem bylo pro nás zápasem, který opět ukázal sílu našeho mužstva. Věřím, že to budeme ještě mockrát v evropských pohárech ukazovat.

V čem podle vás tkví plzeňské kouzlo, že dokážete dostat z hráčů takový výkon jako právě proti Sportingu, který se v Plzni zjevně bál o výsledek a o postup?
Já jsem přesvědčený, že pokud si vyberete dobré hráče z Česka a ze Slovenska, tak z nich můžete udělat silný tým. Důležitý je charakter a z tohoto pohledu máme v Plzni velmi zajímavé hráče. Jsem rád, že dokazujeme, že i s českými a slovenskými fotbalisty se dá hrát úspěšně v evropských pohárech.

Výhra 2:1 nad Sportingem Lisabon na postup nestačila.Zdroj: Martin Skála

Jak hodnotíte výkon Marka Bakoše, který vstřelil oba góly a byl hrdinou zápasu?
Marek nám pomohl už k postupu do skupiny, kdy dal dva góly Larnace. V utkání proti Sportingu opět ukázal, jak je to obrovsky zkušený fotbalista. Marek patří k těm hráčům, kteří si zaslouží obrovskou úctu. K tomu, jak trénují, jak se chovají a jak jsou připraveni nastoupit a podat za každé situace stoprocentní výkon. Klobouk dolů před ním. Mimořádných výkonů ale bylo v našem mužstvu v odvetném utkání s Lisabonem spousta.

Jak vám bylo, když rozhodčí nařídil v poslední minutě normální hrací doby proti Plzni penaltu?
Záznam této situace jsem bohužel neviděl, takže nedokážu posoudit, jestli penalta byla nebo ne, a ani to nechci hodnotit. Když se však zpětně podívám na oba zápasy se Sportingem, tak poslední minuty poločasů včetně prodloužení vlastně rozhodly o tom, že jsme nepostoupili. A to je pro nás obrovská škoda.

Byl zápas se Sportingem nejlepším v éře, po kterou hraje Viktoria evropské poháry?
Těžko říct, těch zápasů už bylo tolik… Vzpomínám si i na zápasy v Lize mistrů, třeba proti CSKA, kdy nás výhra posunula dál do Evropské ligy. Nechci to brát tak, že výkon proti Sportingu byl nejlepší, ale byl určitě mimořádný a z naší strany jeden z nejlepších.

Výhra 2:1 nad Sportingem Lisabon na postup nestačila.
Viktoria v Evropě končí se vztyčenou hlavou. Výhra 2:1 na postup nestačila