Jako vicemistr v předkole Evropské ligy vyřadil norský Strømsgodset IF i polskou Zagłębii Lubin av rozhodujícím souboji o postup do základní skupiny hrál s pražskou Spartou.

A na ten zápas si moc dobře pamatuje současný plzeňský kapitán Jakub Brabec, který byl zrovna na odchodu do belgického Genku, ale ještě předtím stihl spasit Spartu. Ta uhrála v Dánsku bezbrankovou remízu. Jenže na Letné po 40 minutách prohrávala 0:2, ale do poločasu Lafata snížil a Šural v 69. minutě vyrovnal. No a pět minut před koncem přišla Brabcova chvíle. Po vystřídání vtrhl do velkého vápna, kde si našel Frýdkův dlouhý aut, a hlavou poslal Spartu do skupiny Evropské ligy.

Start závodu na vrch Čerchov.
Bikery prověřil Čerchov. Kralovali Pitel a Vaverková

„Jo, to byl můj legendární gól, jestli to tak můžu nazvat,“ vybavil si Jakub Brabec okamžitě po letošním losu.

„Pro mě to bylo hodně zvláštní, protože tenkrát jsem nehrál a jednal o odchodu do Belgie,“ připomněl 28letý stoper. Přes Genk a turecký Rizespor se dostal do Plzně a v cestě mu znovu bude stát SønderjyskE, nepříliš známý soupeř.

„Neznám přímo sílu toho mančaftu, ale asi to nebudou žádní nazdárkové, kteří by to přijeli jen tak odevzdat. Dánský fotbal má v evropském měřítku dobrý zvuk. Viktorka to určitě nebude mít jednoduché,“ myslí si třeba legendární plzeňský fotbalista František Plass.

Vítěz zítřejšího zápasu Viktoria Plzeň – SønderjyskE narazí 1. října v play-off Evropské ligy venku na lepšího z dvojice Beer Ševa (Izrael) – Motherwell (Skotsko).