Na odchovance Viktorie Plzeň se ale na fotbal už chodit nebude. Alespoň ne jako na hráče, který čaruje s míčem a u protihráčů a fanoušků v ochozech i virtuálním trenérském prostředí na sociálních sítích budí vlnu emocí. Každá pohádka má svůj příběh, ale také neodvratný konec. I ta fotbalová.

Tečku za svým životem profesionálního fotbalisty udělal ve středu odpoledne sám David Limberský, který prostřednictvím klubu FC Viktoria Plzeň oznámil konec aktivní kariéry. „Tělo už řeklo dost," svěřil se plzeňský fenomén.

David Limberský ukončil kariéru.David Limberský ukončil kariéru.Zdroj: FCVP

A co ale na Limberského odchod do fotbalového důchodu říkají fotbalisté, trenéři či fanoušci z Plzeňského kraje (a nejen něj)? „Trochu překvapení. Čekal jsem, že David ještě jeden rok dá,“ uvedl David Štípek, bývalý viktorián, jenž momentálně hraje divizi za Přeštice.

Právě Štípek je jeden z mnoha fotbalistů, kteří měli s Davidem Limberským tu čest potkat se v jednom týmu. „Konec legendy. Jednoznačně největší viktorián, který tu hrál. Jsem rád, že jsem ho zažil v šatně, kde se nám odchovancům snažil pomáhat. Jeho šajtli asi nikdo nezapomene,“ vzpomíná 29letý záložník.

Zdroj: Youtube

Zpráva o konci plzeňského obránce překvapila také Františka Rusňáka, fotbalistu divizní Březové. „Myslel jsem, že ještě o rok prodlouží smlouvu."

Že by Limberský ještě jednu sezonu v klidu zvládl, si myslí i Jaroslav Urbánek, bývalý kouč několika týmů v Plzeňském kraji.

„I když by jednu sezonu zcela jistě ještě odehrál, myslím si, že nastala správná doba skončit. David je opravdový symbol fotbalové Viktorky. Přístupem k životu i výkony na hřišti. Společně s Tomášem Rosickým nejlepší český fotbalista v kopu šajtlí,“ usmívá se Jaroslav Urbánek.

David Limberský ukončil kariéru.David Limberský ukončil kariéru.Zdroj: FCVP

„Nejvíce se mi na něm vždy líbila jeho herní inteligence a chytrost. Na to, že to nikdy nebyl žádný velký hlavičkář ani tvrďák, si na beku počínal skvěle,“ pokračoval Urbánek, jenž Limberského označil za legendu plzeňského fotbalu.

David Limberský při utkání Ligy mistrů na hřišti Realu Madrid.
Limberský ukončil kariéru. Byl u všech trofejí a úspěchů Viktorie

Podobný názor sdílí i Tomáš Arzberger, útočník divizních Přeštic, který si prošel mládeží Viktorie Plzeň a dokonce dal gól Realu Madrid v juniorské Lize mistrů. „Velký hráč s obrovským srdcem a velkou chutí pro hru. Milovník plzeňského fotbalu,“ vzkázal Limberskému na dálku.

A přidal se třeba i Daniel Křen, fotbalista Vejprnic. „Plzeňská ikona. Bez něj bude fotbal o něco méně zajímavý. Do hry vnášel kontroverzní okamžiky, takže s ním byla naše liga zajímavá. Velice kvalitní hráč,“ řekl.

Zdroj: Youtube

Ke konci úchvatné kariéry výborného obránce, ale i kontroverzní osobnosti mimo fotbalový rybníček, se vyjádřila také Alena Knězková, učitelka fotbalové 33. ZŠ Plzeň a fanynka západočeského klubu.

„Zažila jsem Davida ve školní družině, ale ve skupině jsem ho přímo neměla, měla ho kolegyně. Byl drobný, malý kluk a zpočátku i bojácný. Po něm je asi i jeho syn David, který se také do ničeho nehrne a kterého teď mám v družině,“ vzpomíná.

David Limberský a hvězdný Leonel Messi při utkání Viktorie Plzeň v Lize mistrů s Barcelonou.
Trenér Michálek: Když byl David na hřišti, měla hra Viktorky větší šťávu

„David byl velice šikovný fotbalista a i nyní ve svých letech stačil i mladým hráčům, ale sportem opotřebované tělo si řeklo dost. Hrál výborná utkání i v reprezentaci a myslím si, že s kariérou může být hodně spokojený. Jsem ráda, že se ke mně pořád hlásí a vždy spolu prohodíme pár slov,“ dodala.

Zdroj: Youtube

Na kariéru plzeňského patriota vzpomínají i za hranicemi Plzeňského kraje - konkrétně v sousedním Karlovarsku.

„Potkali jsme se v Plzni v kabině, když jsem tam rok hrál. David byl dravý hráč, stejný typ jako Pavel Nedvěd. Na hřišti nikdy nic nevypustil, ať už šlo o trénink nebo zápas. Nikomu nedal nic zadarmo. A bylo úplně jedno, jestli vám bylo osmnáct nebo třicet let. Už v tu dobu měl velký potenciál, byl vítězný typ. V kabině i mimo ni to byl dobrý kluk,“ má jasno Josef Němec, bývalý ligový fotbalista, expert a spolukomentátor České televize a v současnosti sportovní ředitel FC Slavia Karlovy Vary.

David Limberský ukončil kariéru.S kamarádem a bývalým parťákem Milanem Petrželou.Zdroj: FCVP

O deset kilometrů dál, v obci Kyselka na Karlovarsku, už s trochou nadsázky spřádají plány, jak Limberského zlanařit do svého týmu, který hraje III. třídu.

„Pokud by měl David zájem, tak my hledáme v Kyselce podobné hráče jeho kalibru, takže laso je vrženo,“ smál se Tomáš Doležal, předseda SK Kyselka, kterému Limberský utkvěl v paměti především v soubojích na evropské scéně. „Líbil se mi, když proháněl hráče světové kvality,“ uzavřel šéf klubu.

Fotbalem pro Jirku Šámala, Vejprnice 5. června 2021.
FOTO: Ve Vejprnicích se fotbalem vybralo 50 tisíc. Bojovníkovi tleskali ve stoje