„Věděli jsme, co nás čeká, že zápas pro nás bude nesmírně těžký. Kluci dělali, co mohli, bohužel to nestačilo. Soupeř byl velice kvalitní, ukázal to ve všech směrech,“ řekl trenér Michal Bílek. „Je to velká zkušenost pro všechny. Pro hráče hrozně těžké utkání, je těžké jim něco vyčítat. Soupeř měl po celý zápas velkou převahu.“

Alespoň tak ve třetím vzájemném zápase vstřelili katalánskému velkoklubu gól. A co víc, dal ho Sýkora, velký fanoušek Barcelony. „Sleduju ji odmalička. Byl to můj sen, zahrát si proti ní v Lize mistrů. Když o něčem sníte odmala a najednou se to splní, je to něco neuvěřitelného,“ vyznal se Jan Sýkora.

Robert Lewandowski se proti Plzni gólově prosadil hned třikrát
Hattrick pro manželku. Nenasytný Lewa je fenomén, gól by dal i v tenise

Teď se dočkal, navíc vstřelil gól. Jako jeden z nejmenších viktoriánů dokonce hlavou, ale jistě by ho rád vyměnil za lepší výsledek. „Pocity jsou smíšené. Jsem rád, že jsem tady vstřelil branku, ale na druhou stranu prohra 1:5 je docela krutý výsledek. Nechali jsme na hřišti maximum, nemáme se za co stydět. Kvalita Barcelony se projevila,“ uznal Sýkora. 

Když ve 44. minutě skóroval, Barcelona už vedla 2:0, i když nastoupila bez několika opor. Smolnou minutou pro Plzeň byla 13. minuta, kdy skóre otevřel hlavou jeden z „náhradníků“ Kessie. Pak se trefil Lewandowski a polský snajpr ještě v nastaveném čase první půle zvýšil na 3:1. A to se ještě několikrát vyznamenal gólman Staněk.

Příliš krutá porážka? 

Hodně vzruchu před brankou jeho protějšku Ter Stegena přinesla 24. minuta. Po dlouhém nákopu stopera Hejdy se dral za míčem v šestnáctce hostů Mosquera, kterého poslal dánský stoper Christensen k zemi. Belgický rozhodčí Visser nejprve odpískal penaltu a už držel v ruce červenou kartu… Jenže po zásahu VAR vše odvolal, protože plzeňský záložník udeřil v souboji soupeře loktem. Kolumbijec navíc dostal žlutou kartu.

Fotbalisté Barcelony se v posledních letech postarali hned o několik potupných výsledků
Když trpaslík srazí obra na kolena. I Liga mistrů pamatuje blamáže velkoklubů

I takové momenty přinesl mač v osmdesátitisícovém kotli na Camp Nou kam se plzeňští fotbalisté vrátili po jedenácti letech. Nakonec odjížděli s porážkou, která je pro ně možná až příliš krutá.

Velkou šanci měl v 65. minutě Chorý, ale branku netrefil. Hned potom ho na hrotu plzeňského útoku vystřídal Bassey. Chvilku na to pak Lewandowski zkompletoval hattrick a sklidil ovace zaplněného Camp Nou. Po Messim našla Barcelona další velkou modlu. Pak se ještě trefil střídající Fernan Torres.

FC Barcelona – Viktoria Plzeň 5:1 (3:1)

Branky: 13. Kessié, 34., 45.+3 a 67. Lewandowski, 70. Fernan Torres – 44. Sýkora. Rozhodčí: Visser – Vanyzere, Nijssen (Belg.). ŽK: Pernica, Mosquera, Chorý, Jemelka (vš. Plzeň). Diváci: 77411.
Barcelona: Ter Stegen – Roberto (46. Piqué), Christensen, Koundé, Alba – Kessié (80. Torre), de Jong, Pedri (75. Gavi) – Dembèlé (75. Depay), Lewandowski, Fati (65. F. Torres).
Viktoria Plzeň: Staněk – Havel, Pernica, Hejda, Jemelka (86. Holík) – Kalvach, Bucha – Sýkora (79. Jirka), Vlkanova (79. Čermák), Mosquera (79. Pilař) – Chorý (66. F. Bassey).