Slovácko vedlo brankou Kubaly ze 70. minuty, domácím zachránil alespoň remízu v 78. minutě Chorý.

Viktoria nastoupila bez čtyř obránců – vykartovaných Hubníka a Havla a zraněných Hejdy a Limberského. Do sestavy se tak vrátil po pěti zápasech stoper Hájek a post pravého obránce zaujal záložník Petržela.
Komplikace se složením obrany pokračovaly i v utkání se Slováckem – už po jedenácti minutách hry se zranil Hájek, odstoupil ze hry a nahradil ho další záložník Živulič.

Viktoria si vynutila v úvodu tlak a v deváté minutě si vytvořila první velkou šanci – Kovařík v těžké pozic stačil poslat centr před branku, kde střílel zblízka z voleje Krmenčík. Obránce hostí Krejčí stačil v poslední chvíli jeho střelu zblokovat a balon skončil nad břevnem.

Krmenčík spálil v 19. minutě obrovskou šanci – propadl k němu míč po centru Kovaříka, ale osamocený plzeňský forvard dva metry před brankou napálil míč nad břevno.

Viktoria dostala hosty pod tlak, další velkou šanci měl Hořava – po centru z rohového kopu ale hlavičkoval těsně vedle levé tyče branky Slovácka.

Viktoria zahájila náporem i druhý poločas. Ve 49. minutě trefil Hořava bombou tyč, odražený míč se dostal k Zemanovi, který pálil vedle. Vzápětí hlavičkoval zblízka Krmenčík jen do náruče gólmana Slovácka.
Trenér Plzně Pavel Vrba sáhl k prvnímu střídání - ze hřiště stáhl Čermáka, kterého nahradil Chorý.
„Remízu nechceme,“ skandoval plzeňský kotel za brankou Matúše Kozáčika.

Minuty ubíhaly a kýžený gól, který by Viktorii výrazně přiblížil k titulu, nepřicházel.

Naopak. Do té doby bezzubé Slovácko vstřelilo gól po obrovské minele brankáře Kozáčika, který rozehrál míč na nohy hostujícího Kubaly a ten snadno překonal plzeňského gólmana – 0:1.
Plzeň se vrhla do útoku a v 78. minutě se dočkala – ve skrumáži před brankou se prosadil u tyče Chorý a překonal Heču – 1:1.

Tlak Viktorie byl drtivý, jenže Heča v brance čaroval – zázračně chytil bombu Kopice i následnou ránu Chorého zblízka.
V samotném závěru mohl rozhodnout zápas domácí Krmenčík - po dlouhém Kozáčikově výkopu se ocitl sám před Hečou, jenže obrovskou šanci spálil a vysoko přestřelil.

Hlasy po utkání Viktoria Plzeň – Slovácko

Pavel Vrba (trenér Plzně): „Byl to náš nejlepší domácí výkon na jaře. Bohužel jsme zklamali ve finální fázi a navíc jsme soupeři darovali gól. To rozhodlo o tom, že zápas skončil nerozhodně 1:1. Měli jsme problémy se složením obrany a vsadili jsme na hráče, kteří dlouho nehráli nebo do zápasu nenastoupili na svých postech. Zápas ale zvládli velice dobře, například Živulič odehrál skvělém utkání. Před zápasem jsme jasně věděli, že musíme uhrát do konce soutěže uhrát čtyři body. Chtěli jsme proti Slovácku bodovat naplno, ale máme jen jeden bod. Abychom získali titul, musíme jeden ze dvou zbývajících utkání vyhrát. Pokud budeme hrát jako proti Slovácku, věřím, že to dokážeme. “

Michal Kordula (trenér Slovácka): „Musím říct, že my jsme fotbal nehráli. Spíš jsme byli zakopaní v zákopech jako vojáci u Stalingradu. Plzeň na nás ležela šíleným způsobem. Kluci to odmakali na dřeň, pro naše mladé hráče jsou tyto zápasy výbornou školou. Máme bod, ale je uhraný se strašlivě velkou klikou. Výkon brankáře Heči? Je zbytečné ho hodnotit. Milan byl nejlepší hráč v našem dresu, možná i na hřišti. Díky němu a stoperské dvojici odjíždíme s bodem. Chtěli jsme prověřit defenzivu Plzně, která měla problémy se sestavením obrany, ale nešlo to. Máme spoustu mladých hráčů, bylo by naivní si myslet, že Plzeň přejedeme. Má kvalitu, hrála s enormním nasazením. Nasadila tři útočníky, bylo to pro nás složité. Plzeň nás přejela, ztratila dva body.“

Tomáš Chorý (autor vyrovnávací branky Viktorie): „V první řadě bych chtěl vyzdvihnout týmový výkon. I když jsme inkasovali, ukázali jsme charakter a brzy alespoň vyrovnali na 1:1. Celý zápas nebyl vůbec špatný, šancí jsme měli spoustu. Vzadu ale Slovácko potrestalo naší jedinou chybu a je velká škoda, že jsme nepřidali druhý gól. Měli jsme obrovské šance, jenže v koncovce nám chybělo štěstí, které se přiklonilo na stranu soupeře.“

Viktoria Plzeň – 1. FC Slovácko 1:1 (0:0).

Branky: 78. Chorý – 70. Kubala. Rozhodčí: Příhoda – K. Hájek, Flimmel. ŽK: Zeman – Reinberk, Navrátil, Janošek, Břečka. Diváci: 10 108.

Viktoria: Kozáčik – Petržela (74. Bakoš), Řezník, Hájek, J. Kovařík – Hořava, Hrošovský – Zeman, Čermák (54. Chorý), Kopic – Krmenčík. Trenér: Vrba.
Slovácko: Heča – Juroška, Břečka, J. Krejčí, Reinberk – Janošek – Navrátil (76. Šimko), Sadílek, Machalík (57. Hofmann), Petr (83. Vasiljev) – Kubala. Trenér: Kordula.

Talent Plzeň - ilustrační foto.
Talent prohrál v Karviné první finálový zápas