V zaplněné Puskás Aréně tak byla mezi tisícovkou fanoušků národního týmu i skupinka spolužáků z Klatovska, přestože cesta do maďarské metropole nebyla kvůli koronavirové době zrovna jednoduchá. „Ale říkal jsem si, kdy jindy a kam jinam na reprezentaci vyrazit, než teď do Budapešti. Je to krásné město. Všechno tedy hrálo pro to, abychom vyrazili,“ říkal Deníku Tomáš György.

Kapitán fotbalového Nýrska si na Euru v Budapešti na covid ani nevzpomnělKapitán fotbalového Nýrska si na Euru v Budapešti na covid ani nevzpomnělZdroj: Aneta Kalivodová, archiv Tomáše Györgyho

„Oslovil jsem kamaráda. Ten měl sice původně jiné plány, ale kvůli fotbalu je posunul. Pak se přidali další dva kamarádi a sestava byla na světě,“ usmíval se György a podotkl, že výlet na fotbalový mač byl tak trochu i menším školním srazem. „Shodou okolností se mnou totiž jeli bývalí spolužáci ze základní školy,“ vysvětlil novopečený otec malého potomka.

Muži Rugby Šumava Nýrsko (na archivním snímku hráči v černobílých dresech) skončili v podzimní sezoně na 8. místě, když v derniéře prohráli 24:45.
Rugbisté padli a skončili osmí. Zklamání, hlesl hrající trenér Nýrska

Na osmifinálovou bitvu s favorizovaným Nizozemskem v čele s Memphisem Depayem nebo kapitánem Georginio Wijnaldumem se těšil jako malý kluk. Zároveň ale kvůli covidu vůbec přiznal, že cesta do Budapešti pro něho byla velkým dobrodružství. „To musím přiznat. Jelikož v podstatě nevytáhnu paty ze Šumavy, vůbec jsem nevěděl, co nás čeká a jak to teď ve velkých městech chodí,“ přiznal a popisoval, jaká byla situace přímo na místě.

Koronavirus a fanoušci.Koronavirus a fanoušci.Zdroj: Deník

„Kromě městské dopravy, kde jsme respirátor nosili, jsem si po celou dobu v Budapešti na covid ani nevzpomněl. Být opět na plném stadionu bez jakýchkoliv omezení? I to bylo jedno z lákadel. Bylo to skvělé," rozplýval se.

Zdeněk Rašpl v akci na své čtyřkolce.
Zdeněk Rašpl slaví republikové stříbro, teď ho čeká přesun mezi dospělé

Samotný zápas ho nadchl. Na hřišti i v hledišti. Češi podali famózní výkon, postoupili a v natřískané Puskás Aréně se slavilo. „Když jsme vylezli ze stadionu, nechápavě jsme se na sebe s klukama dívali a ptali se sami sebe, co se tam teď vlastně stalo. Bylo to cítit už před zápasem, kdy se fandilo na ulici nebo v metru. Od vstupu na stadion to byla jedna velká euforie. V našem okolí nikdo neseděl na svém místě, všichni stáli a fandili. Navíc panovala neskutečně přátelská atmosféra. Bylo to skvělé,“ pochvaloval si, že navzdory koronaviru prožil krásný fotbalový zážitek.

Kapitán fotbalového Nýrska si na Euru v Budapešti na covid ani nevzpomnělKapitán fotbalového Nýrska si na Euru v Budapešti na covid ani nevzpomnělZdroj: Aneta Kalivodová, archiv Tomáše Györgyho

Přestože byl úspěchem českých fotbalistů hodně namlsaný, čtvrtfinálový zápas s Dánském v dalekém Baku si nechal ujít. „I když jsem velký fanoušek, vůbec jsem nad tím nepřemýšlel. Tahle destinace se naprosto vymyká mému chápání,“ dodal kapitán fotbalového Nýrska.

Hokejisté SHC Klatovy (na archivním snímku hráči v bílých dresech) podlehli Kohoutům z Tábora 1:4 a jejich vítězná série skončila.
Nepodali jsme špatný výkon, tvrdil kouč Michal Straka po porážce s lídrem