Celosvětová pandemie koronaviru Covid-19 zasáhla prakticky do všech soutěží ročníku 2019/20 a česká třetí nejvyšší republiková liga nebyla výjimkou. Skončila těsně za svojí polovinou, nikdo nepostoupil ani nesestoupil, a tak by na ni možná všichni hráči i realizační týmy nejraději zapomněli. A po krátké letní pauze se už vrhli do přípravy na sezonu novou, snad standardní a ničím nenarušenou. Platí to i pro v tabulce devátou Jiskru Domažlice, která do letního přípravného kolotoče nastoupí od pondělí 13. července.

V pondělí 13. července odstartuje na kurtech LTC Domažlice  první běh příměstského sportovního tábora Týden s tenisem.
Petr Bufka: Všechno klaplo, v pondělí startujeme první běh tenisového tábora

Už bez Jana Matase, který odešel do FC Rokycany a se dvěma navrátilci Martinem Buršíkem ze Slavoje Mýto a Davidem Kramlem z Robstavu Přeštice. O dalších posilách se jedná, ale prioritou je podle vedení dát příležitost co nejvíce hráčům ze silného končícího dorosteneckého ročníku.

„První týden budeme trénovat pondělí až pátek, víkend bude volný. Druhý týden už pro hráče připravíme náročnější tréninky v pracovní dny a v sobotu 25. července dopoledne bude následovat první přípravný zápas. Od 10:30 hodin se střetneme s účastníkem divizní skupiny A SK Senco Doubravka na jeho hřišti,“ hlásí hlavní trenér domažlického klubu Pavel Vaigl.

Oba poměrně častí soupeři se naposledy potkali v rámci nedávno skončeného memoriálu Matěje Strejčka a Jiskra vyhrála 3:2 brankami Černého, Bauera a Došlého.

A tempo nepoleví! Hned následující den, v neděli 26. července ve stejný čas od 10:30 hod. nastoupí Chodové proti prvoligovým dorostencům FC Viktoria Plzeň U 19 v Klenčí pod Čerchovem.

„Třetí týden budou hráči trénovat pondělí až středa, ve čtvrtek dostanou volno a v pátek je bude čekat opět trénink. V sobotu 1 srpna vyvrcholí tento týden přípravným utkáním v pražských Zbuzanech, které v loňské sezoně hráli B skupinu ČFL a skončili na 11. místě,“ pokračuje kouč.

Ani FK Zbuzany 1953 není pro Jiskru neznámým protivníkem. Hrála s ním utkání prvního kola MOL Cupu v srpnu loňského roku a postoupila přes něj po výhře 3:1 (góly Pek, Matas, Brabec).

Následující čtvrtý přípravný týden bude složením totožný se třetím a zakončí ho sobotní duel 8. srpna tradičně od 10:30 hod. s divizním mužstvem SK Petřín Plzeň. „To nás jako jediné porazilo na memoriálu Matěje Strejčka. Padli jsme 3:4, navíc doma, a stálo nás to prvenství v tomto turnaji,“ straší nepovedený zápas stále ještě v hlavě trenéra Vaigla.

37. ročník Běhu Haltravou.
Jiří Voják vyhrál Běh Haltravou, premiérové Tandemy tým Peerpetum Mobile

Ani v posledním pátém týdnu přípravy se rozložení tréninků nezmění, ale vyvrcholením už bude první mistrovské utkání nové sezony. V úvodním kole MOL Cupu v Brandýse nad Labem v sobotu 15. srpna prověří Jiskru domácí účastník divize. Ten zaznamenal v posledních letech strmý vzestup. Ještě v sezoně 2013/14 hrál okresní přebor a poté téměř každou sezonu následoval postup o patro výš. Od ročníku 2017/18 hraje Brandýs divizi.

První utkání České fotbalové ligy v jubilejní desáté sezoně v řadě čeká Jiskru Domažlice poněkud později, než bylo v minulosti zvykem. Vždy se začínalo domácím utkáním na Chodské slavnosti, letos se ale začne až 22. srpna. I v tomto případě před domažlickým publikem a velice atraktivním mačem proti rezervě AC Sparta Praha. V loňském dramatickém utkání těchto soupeřů na stadionu Střelnice Chodové ´rudým´ podlehli před rekordní návštěvou 1805 diváků 1:2, když za Jiskru skóroval kanonýr Petr Došlý hned v úvodní minutě.

Robert Babor, Jiří Pojar