Tlumačovský kádr byl v sobotním utkání na umělé trávě v Domažlicích poprvé v letošní zimní přípravě kompletní, zato „Benfika“ se musela obejít bez Hojdy, Vlčka a Sovy. Naopak z Áčka se přišli před blížícím se startem jarní části sezóny rozehrát Teršl, Roubal a Bezdička.

TJ Jiskra Domažlice B – TJ Start Tlumačov 2:1 (0:1)

Zápas začal v sobotu odpoledne v krásně slunečném zimním počasí, ale stěžoval ho nepříjemně studený východní vítr. Benfika začala náporem, Start se zase spoléhal na zabezpečenou obranu a brejky. V 10. minutě se k nezpečněné střele z 15 metrů dostal domažlický Roubal po pasu za obránce od Koreluse T., ale minul pravou tyč branky Touše. Minutu na to domažličtí zazmatkovali v defenzivě, Teršl poslal nedůrazně balon zpět na vyběhnutého gólmana Brataniče, kterého atakoval Minařík. Bratanič ve spěchu míč poslal přímo na nohu Copáka, který z hranice šestnáctky přehodil Brataniče – 0:1.

Chvíli na to na druhé straně hřiště našel Bezdička Lucáka, který z šestnáctky mířil nad bránu. Potom začal ,,řádit“ hostující Leitl, kdy ve 13. minutě prošlápl Černého a nepřesný rozhodčí Mazanec mu za tento prohřešek žádné napomenutí nedal. Na druhé straně Korelus J. fauloval Copáka, vzápětí Brichcína a sudí Mazanec mu udělil žlutou kartu. Ve 22. minutě rozehrál trestný kop z dvaadvaceti metrů Lucák a jeho střelu k pravé tyči mu Touš vyrazil na roh.

Z následného Lucákovo rohu mířil Kubr hlavou nad bránu Startu. Ve 30. minutě po faulu hostující Minaříka rozehrál ze 30 metrů trestný kop Bezdička na Buršíka, z jeho kopačky poslaný balon prosvištěl okolo pravé tyče branky Touše, ale nabíhající Korelus T.ani Teršl na něj nedosáhli. Slibnou šanci měl Buršík i ve 40. minutě, kdy se dostal přes Brichcína ke střele ze středu vápna, ale tu mu z 11 metrů Touš nohama vyrazil. Za dalších pět minut se do parádní střely opřel Teršl a z 25 metrů mířil k levé tyči tlumačovské svatyně, Touš mu jí vyrazil na roh. Na následný roh Bezdičky si naběhl u vzdálenější pravé tyče Lucák, ale v malém vápně hlavičkoval nepřesně.

Jiskra byla po celý poločas lepším mužstvem, ale nevyužila žádnou ze svých šancí. To Tlumačov byl v proměňování šancí stoprocentní. Bylo však otázkou času, kdy přetížená obrana Startu kapituluje.
Druhý poločas se nesl ve stejném duchu. Jiskra dobývala urputně bránící se Tlumačov. V 56. minutě si Bezdička navedl míč zleva do středu hřiště a střela z patnácti metrů mířila vedle levé tyče branky. Na druhé straně vysunul Leitl přihrávkou Pfeifera, který z 16. metrů mířil vedle levé tyče branky domažlické Benfiky.

V 62. minutě zahrál po centru středem Koreluse J. Brichcín rukou. K balonu se postavil Lucák a z 20. metrů trestným kopem poslal míč blíže k pravé tyči na 1:1. V 68. minutě kombinující Bezdička našel Roubala už ve vápně, kde na něj vystoupil Tesař a zasáhl ho. Roubal upadl a rozhodčí okamžitě ukázal na značku pokutového kopu. K penaltě se postavil Lucák, který ji bezpečně proměnil střelou blíže k pravé tyči – 2:1. Tlumačovským nezbývalo nic jiného než vrhnout všechny síly do útoku.

V 78. minutě zahrával rohový kop zprava Leitl, na něj si naběhl Šindelář, který přeskočil Kubra,ale hlavičkou mířil nad bránu. O minutu na to rozehrál trestný kop aktivní Leitl z 26. metrů zprava na hlavu Wolfa, který před malým vápnem přeskočil KoreluseT. a hlavou přestřelil branku Jiskry B.

V závěrečných minutách už jenom nepřesně stříleli na straně Benfiky střídající Čadek a na té tlumačovské Frček. Po závěrečném hvizdu se tak mohla Benfika radovat z postupu do třetího kola poháru PKFS.

Sestava Jiskra Domažlice B: Bratanič- Kubr, Korelus T., Teršl, Korelus J. (75.Čadek)-Černý, Lucák, Buršík, Waldmann(80.Kadlec) – Roubal, Bezdička. Trenéři: Steinbrücker a Vlček.

Sestava TJ Start Tlumačov: Touš- Šindelář, Tesař, Malík, Bárta - Leitl, Brichcín (75. Podestát), Wolf, Copák (46.Frček), Minařík (46.Hruška), Pfeifer (84.Forst). Trenér: Pavel Čadek, asistent David Zíta

Rozhodčí: Mazanec, Koura a Pressl.

Diváků 119, Žluté karty: 2:5.

Ohlasy po utkání:

Po zápase jsme se zeptali na průběh zápasu dvou hráčů:

Ondřej Černý záložník TJ Jiskra Domažlice B:

Ondřeji, jak jsi viděl průběh zápasu?
"Tak věděli jsme od začátku co nás čeká, že Tlumačov je kvalitní mužstvo. Trenéři nás upozorňovali na určité věci jako jsou standartní situace a rohové kopy. Myslím si, že od prvních minut bylo vidět, že jsme jasně lepším mužstvem, soupeř si vlastně za celou dobu utkání sám nevypracoval žádnou svojí šanci. I proto mě mrzí, že jsme soupeřovi gól na 1:0 darovali. Zároveň si nemyslím, že by nás to nějak dostalo na kolena, byla spíš jen otázka času, kdy dáme gól. Pravdou je, že nám vázla trochu finální fáze a klidnější koncovka.Těsně před poločasem jsme měli jednou velkou příležitost, kdy měl Milan Lucák na hlavě vyrovnání, ale bohužel trochu k naší smůle nedal. Byly tam i střely ze střední vzdálenosti, kdy musím uznat že hlavně při střele Jakuba Teršla se brankář Touš velmi blýskl skvělým zákrokem. Druhý poločas jsme měli jasně navrch, kombinovali jsme a soupeř převážně jenom běhal. Měl tam sice pár standartek, ale to bylo jediné co Tlumačov předvedl. My jsme po standartní situaci z hranice vápna v 70 minutě vyrovnali na 1:1 a myslím si, že tenhle gól nás uklidnil. V 75. minutě byla odpískána jasná penalta na Lukáše Roubala a Milan Lucák proměnil svým druhým gólem na 2:1. Závěr zápasu jsme si pohlídali a v klidu dohráli".

Očekával jsi takový výkon Tlumačova?
No já osobně jsem čekal víc. Čekal jsem lepší přechodovou fázi než jenom dlouhé nakopávané balóny dopředu. Ale jinak soupeře moc hodnotit nechci, asi to byla jejich taktika.

Lehké emoce vzbudil penaltový zákrok , jak jsi tu situaci viděl Ty?
Situaci jsem viděl jednoznačně jako faul, tam nebylo o čem diskutovat. Jasná penalta na Lukáše Roubala, ale chápu že to bylo derby, které chce každý vyhrát a emoce jsou znát. A ať rozhodčí pískne jakkoliv, je to špatně (smál se Černý). Ale penalta přísná nebyla, byl to stoprocentní faul.

Jiří Pojar