Na hřišti nechyběli ani nováčci v týmu Viktorie – útočník Jean-David Beauguel (Zlín) a záložník Joel Ngandu Kayamba (Opava), stejně jako navrátilci z hostování útočník Marek Bakoš (Trnava), Jiří Piroch (Karviná) a brankář Jakub Šiman (Radotín), v trénincích s týmem pokračuje nadále Erik Pačinda.

Do přípravy s A mužstvem byli zařazeni také dva talentovaní mladí fotbalisté Viktorie, kteří hráli UEFA Youth League – střední záložník Pavel Šulc a útočník Tomáš Kepl.
V trénincích s týmem pokračuje nadále Erik Pačinda (Dunajská Streda), který se do přípravy s mužstvem zapojil už vloni během podzimu nastupoval za juniorku.

Na prvním tréninku naopak chyběl Michael Krmenčík, Jan Kopic, Daniel Kolář a Radim Řezník, kteří se zotavují po operačních zákrocích.

V týmu už není stoper Tomáš Hájek, který bude na jaře hostovat v Mladé Boleslavi.
Trenér Viktorie Pavel Vrba má v kádru 27 hráčů a čtyři brankáře. „Čtyři hráče máme v současném době operaci (Krmenčík, Řezník, Kopic, Kolář), z tohoto důvodu je kádr širší. Pro nás je ideální stav kádru 20 hráčů a tři brankáři. K zúžení dojde před soustředěním ve Španělsku a také po něm. Bavit se nyní o konkrétních jménech ale nemá smysl,“ řekl trenér Pavel Vrba.

S doplněním kádru je kouč Západočechů spokojený. „Především jsem rád, nemáme žádné větší odchody. Navíc se díky doplněním mužstva zvýšila kvalita. Uvidíme, jak se noví hráči ukážou v přípravných zápasech, kterých odehrajeme sedm. Všichni dostanou prostor,“ slíbil trenér Plzně.
Oproti minulým létům absolvuje Viktoria jen jedno zahraniční soustředění – 20. ledna odletí výprava plzeňských fotbalistů do španělské Málagy.

„Důvodů, proč máme jedno soustředění a ne dvě, je více. Soutěž letos začíná dříve než v minulém roce, navíc nechceme mít nepříjemnou mezeru mezi dvěma soustředěními. Navíc máme v Luční ulici vyhřívaný trávník, který budeme využívat zejména po návratu ze Španělska,“ vysvětlil Pavel Vrba.

První trénink v Plzni má za sebou konžský záložník Joel Ngandu Kayamba. „Na tento trénink jsem dlouho čekal. Hrát za Plzeň je pro mě splněný velký sen, teď už vlastně realita,“ usmíval se Joel Ngandu Kayamba, který vnímá i velkou kvalitu hráčů a zároveň i konkurenci ve Viktorii.

„Kvalita mých nových spoluhráčů byla vidět už na prvním tréninku. Je opravdu veliká, proto také hráli kluci Ligu mistrů,“ připomněl Kayamba, který mužstvo Viktorie znal už před sedmi lety, kdy byl ještě doma v Kongu a na zápasy Viktorie sázel.
„Nesázel jsem na Spartu ani na Slavii, ale na Plzeň. Ta totiž skoro nikdy neprohrávala, takže já jsem při sázení skoro pořád vyhrával,“ rozesmál přítomné novináře Kayamba.

Kádr Viktorie Plzeň pro zimní přípravu 2019
Brankáři: Aleš Hruška, Matúš Kozáčik, Dominik Sváček, Jakub Šiman.
Obránci: Milan Havel, Lukáš Hejda, Roman Hubník, David Limberský, Luděk Pernica, Jiří Piroch, Radim Řezník.
Záložníci: Pavel Bucha, Aleš Čermák, Ubong Moses Ekpai, Tomáš Hořava, Patrik Hrošovský, Joel Ngandu Kayamba, Daniel Kolář, Jan Kopic, Jan Kovařík, Erik Pačinda, Milan Petržela, Roman Procházka, Pavel Šulc, Martin Zeman.
Útočníci: Marek Bakoš, Jean-David Beauguel, Tomáš Chorý, Tomáš Kepl, Michael Krmenčík, Jakub Řezníček.

Příchody: Jiří Piroch (návrat z hostování v Karviné), Joel Ngandu Kayamba (příchod z hostování v Opavě), Erik Pačinda (Dunajská Streda), Pavel Šulc (dorost U19), Marek Bakoš (návrat z hostování v Trnavě), Jean-David Beauguel (Zlín), Tomáš Kepl (dorost U19), Jakub Šiman (návrat z hostování v Radotíně).
Odchod: Tomáš Hájek (host. Mladá Boleslav).

Plán zimní přípravy 2019:
8. 1. 16:00 FC Viktoria Plzeň – TJ Jiskra Ústí nad Orlicí
12. 1. 10:30 FC Viktoria Plzeň – FK Baník Sokolov
17. 1. 16:00 FC Viktoria Plzeň – FK Ústí nad Labem
20. 1. Odlet na soustředění do Málagy
23. 1. 1. zápas na soustředění
24. 1. 2. zápas na soustředění
28. 1. 3. zápas na soustředění
1. 2. 4. zápas na soustředění
2. 2. Návrat ze soustředění